Nederlands proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2017

Ivo Victoria: Billie en Seb

door Tom Rummens

Billie en Seb zijn zielsverwanten, hartsvrienden, twee jonge mensen die elkaar naadloos aanvullen en begrijpen, een houvast zijn voor elkaar in een wereld die hen niet begrijpt. Maar Seb treurt, want Billie ligt in coma en hij mag haar in het hospitaal niet bezoeken. Voor zijn eigen bestwil, want de volwassenen hebben besloten dat hij rust, structuur en vastigheid nodig heeft. Dus zondert Seb zich af en verbreekt het contact met de buitenwereld. Zonder Billie heeft zijn wereld geen zin meer, alle betekenis vervliegt.   
Sebs ouders voeren radeloze gesprekken. En op een dag komen ze met een oplossing die op zijn minst atypisch valt te noemen: ze doen Seb een levensecht airsoftgeweer cadeau. Seb begint te spelen met zijn vrienden; op een verlaten boerderij, een decor vol oorlogsgeschiedenis, voeren ze oorlogen uit en vervolmaken ze hun schietkunsten tot op steeds hogere niveaus. Hun spel wordt alsmaar ernstiger, de inzet verhoogt. Wanneer een van Sebs vrienden met het echte dienstwapen van zijn vader ten tonele verschijnt, is het hek van de dam en vervagen de grenzen tussen spel en werkelijkheid helemaal.

Na Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min twaalfjarigen won (en dat het me spijt) 2009, Gelukkig zijn we machteloos (2011) en Dieven van vuur (2014) is Billie en Seb, Victoria’s nieuwe roman, een mooie volgende stap in zijn schrijverschap, dat uitblinkt in taalgevoel en sfeerschepping. De manier waarop hij de innige en ondanks de intrieste feiten schier onverbrekelijke zielsverwantschap tussen Billie en Seb weet te schetsen, dwingt mededogen en respect af. Wat Seb voor Billie voelt, is wat mensen allemaal zouden willen voelen, elke dag, de liefde die door merg en been gaat: 
 
‘Zijn botten en vlees willen hem laten weten dat hij bevoorrecht is (omdat ze weten dat zijn hersens zulke dingen zelden begrijpen) en hij een van de weinige stervelingen is die Billie te zien krijgt, zo ongrijpbaar en goddelijk staat ze daar dat zelfs de wind hees en ritmisch fluit uit pure bewondering.’
 
Billie en Seb is het prachtig geschreven relaas van een jeugdliefde die afgeknepen wordt door de werkelijkheid en van de radeloze en in wezen tot mislukken gedoemde zoektocht naar betekenis en zingeving die erop volgt. Ivo Victoria toont zich opnieuw een begenadigd schrijver, zijn zinnen zijn bijwijlen bloedmooi en ademen een gevoel van weemoed uit zonder ooit echt mistroostig te worden. Toegegeven, af en toe kabbelt Victoria’s woordenstroom net wat te veel om de aandacht blijvend vast te houden, en dat is best jammer. Maar het neemt niet weg dat Billie en Seb de moeite van het lezen meer dan waard is. Al is het maar om nog eens die vlinders in je buik te voelen en tegelijk ook het wanhopige gevoel van een liefde die eerst ongrijpbaar en vervolgens onbereikbaar wordt.
 
Amsterdam : Lebowski 2017, 319 p. ISBN 9789048834396. Distributie: LMBooks 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri