Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Luana Lewis: Vergeet me niet

door Myriam Bellens

Vivien is niet meer. De politie twijfelt tussen zelfmoord en moord maar Rose, Viviens moeder, is zeker: haar dochter werd vermoord. Vivien was toch gelukkig in haar luxeleventje met een succesvolle man die haar aanbad en haar perfecte achtjarige dochter? Waarom zou ze dan zelfmoord willen plegen? Rose stort zich op de hypothese moord. Ze worstelt immers met een immens schuldgevoel. Ze was een alleenstaande moeder en koos voor haar carrière, terwijl haar dochter pendelde tussen grootmoeder en oppas. Rose kon haar dochter immers niet meer bieden dan een leven in een donker huurflatje met een moeder die twaalfuurdiensten draaide en zich altijd zorgen maakte over geld.

Vivien was heel gereserveerd, op het onbeschofte af, afstandelijk en erg op zichzelf. En Rose was liever op het werk, waar haar hoofd helder en pijnvrij was, dan thuis waar ze zich in de rol van moeder geduwd voelde. Naarmate ze zich meer in Viviens leven verdiept, komt ze dingen te weten die ze liever niet wil weten. Ze probeert een band op te bouwen met haar kleindochter Lexi, maar haar schoonzoon, Ben, en de huisvriendin Cleo, steken stokken in de wielen. Ben maakt zich meer zorgen om roddels dan dat hij verteerd wordt door wroeging. En Cleo, een sociaal buitenbeentje en geobsedeerd door Vivien, ziet nu een kans op geluk. Iedereen heeft verborgen motieven.

Luana Lewis is klinisch psychologe en haar karaktertekeningen zijn van een hoog niveau. Vooral het schuldgevoel van de moeder is in alle details herkenbaar en magistraal opgetekend. Lewis hanteert drie verhaallijnen. Meestal is Rose chronologisch aan het woord, maar ook Vivien en Lexie komen in flashbacks aan bod. De proloog laat een anonieme ik-figuur aan het woord (de moordenaar?) waardoor de spanning al van bij het begin begint op te lopen. Telkens wanneer een ander personage aan bod komt, wordt een stukje aan de puzzel toegevoegd, die uiteindelijk toch niet zo goed in elkaar lijkt te passen. Vergeet me niet is een ijzersterke thriller.
 
Amsterdam : Cargo 2016, 256 p. Vert. van Forget me not door Daniëlle Stensen. ISBN 9789023426585. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri