Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Lone Theils: Fatale oversteek

door Karen Vandyck

In 1985 verdwenen de Deense tieners Lisbeth en Lulu op een veerboot op weg naar Groot-Brittannië. De twee meisjes werden nooit meer gezien en er werd nooit vastgesteld of er misdaad in het spel was. De Deense journaliste Nora Sand, die in Londen werkt als correspondent voor de krant Globalt, brengt de zaak toevallig terug onder de aandacht. Wanneer ze tijdens een uitje in Brine aan de Britse kust in een lokaal winkeltje een oude reiskoffer koopt, treft ze in de voering vergeelde foto’s van meisjes aan. Een alarmbelletje gaat af in haar hoofd en na enig speurwerk ontdekt ze dat op een van de foto’s Lisbeth en Lulu staan. Sand trekt met haar vondst naar haar vriend Andreas die bij de Deense politie werkt en op bijscholing is in Londen. Het onderzoek leidt naar William Hickley, een seriemoordenaar die in de zwaarbewaakte Wolfhall Prison zit.
 
Volgens de achterflap werkt Lone Theils reeds meer dan twintig jaar als journaliste en is Fatale oversteek haar debuut als thrillerschrijfster en het eerste deel van een serie rond Nora Sand. Met twintig jaar ervaring als journaliste moet niemand je uitleggen hoe je een verhaal moet vertellen en Theils kwijt zich dan ook uitstekende van deze taak. Fatale oversteek leest bijzonder vlot en is geschreven in een snelle taal met veel dialoog en weinig beschrijvingen. Dat het verhaal wordt verteld in de derde persoon en vanuit het gezichtspunt van Sand draagt eveneens bij tot de leesvlotheid.
 
Iets meer moeite heb ik met de uitwerking van het verhaal. Er zit namelijk niet zoveel diepgang in de plot en de personages. De snelheid waarmee het verhaal voort dendert gaat helaas ten koste van de uitwerking. Nora Sand komt wel sympathiek over, maar ze blijft een wat vlak karakter. Haar relatie met Andreas fungeert als romantische verhaallijn, maar wordt niet echt grondig uitgewerkt.

Het verhaal hangt ook aan elkaar met onwaarschijnlijke toevalligheden. Het begint al met de vondst van de oude foto’s, maar haast ergerlijk wordt het als Sand tijdens haar onderzoek steeds de juiste persoon op de juiste plaats treft. Gepensioneerde agenten willen een afspraak maken met journaliste Sand na één enkel telefoontje, zware crimineel Hickley begint na jaren stilzwijgen plots te praten tegen uitgerekend Sand enz. De journaliste moet eigenlijk niet eens veel moeite doen om de zaak op te lossen. En daar wringt het schoentje, de suspension of disbelief van de lezer wordt wel erg vaak op de proef gesteld. En dat is jammer want schrijven kan Theils wel.  
 
Amsterdam : Ambo/Anthos 2016, 351 p. Vert. van Pigerne fra englandsbåden door Femke Blekkingh-Muller en Ingrid Hilwerda. ISBN 9789026334924. Distributie: Veen Bosch & Keuning

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri