Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Camilla Grebe: De minnares

door Karen Vandyck 

De 25-jarige Emma Bohman, die als verkoopster werkt bij kledingketen Clothes&More, krijgt een affaire met haar oudere baas Jesper Orre. Orre is niet echt geliefd bij zijn personeel vanwege zijn strenge arbeidsvoorwaarden, die de vakbond zelfs onmenselijk vindt. Ondanks het feit dat Orre niet samen met Bohman in het openbaar gezien wil worden, verloven de twee zich. Dan wordt in Orres huis het lijk van een vrouw gevonden. Het slachtoffer werd onthoofd en dusdanig toegetakeld dat de speurders moeite hebben om de vrouw te identificeren. Jesper Orre blijkt bovendien plots van de aardbodem verdwenen te zijn. Een vreemde zaak voor rechercheur Peter Lindgren en zijn team en omdat ze niet weten wie het slachtoffer is, verloopt het onderzoek bijzonder moeizaam.
 
De Zweedse Camilla Grebe schreef eerder met haar zus Åsa Träff een serie rond psychologe Siri Bergman, maar De minnares is haar solodebuut. Aanvankelijk lijkt De minnares een vrij doorsneethriller over een liefdesaffaire die zwaar uit de hand is gelopen. Maar net wanneer je je lijkt neer te hebben gelegd bij dit gebrek aan originaliteit, weet Grebe het boek een verrassende twist te geven. Doordat de identiteit van het slachtoffer pas heel laat wordt prijsgegeven, tast je net als de speurders mee in het duister over wie er op Orres keukenvloer ligt en waar Orre zelf is gebleven.
 
Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende vertellers. Ten eerste is er het verhaal van Emma Bohman dat wordt verteld in flashbacks. We leren Bohman kennen als een alleenstaande, maar ook eenzame vrouw die vroeger werd misbruikt door haar leraar handenarbeid, een aan alcohol verslaafde moeder had en een vader die zelfmoord pleegde. Ook Peter Lindgren komt aan het woord als verteller en belicht de kant van het politie-onderzoek. En ten slotte is er ook nog de 59-jarige Hannah Lagerlind-Schön, een gedragswetenschapster die samenwerkt met de politie, maar kampt met een vorm van jongdementie. Bovendien hebben Lindgren en Lagerlind-Schön vroeger een affaire gehad die door Lindgren plots werd stopgezet. Dit onderzoek is de eerste keer dat ze opnieuw samenwerken en dit zorgt voor de nodige spanningen.
 
De verschillende personages krijgen de nodige psychologische uitwerking maar zonder dat dit de spanning in de weg staat. Grebe toont zich een rasverteller die de aandacht van de lezer moeiteloos weet vast te houden en alle losse eindjes die ze in de loop van het boek opwerpt op het einde vakkundig tot een sluitend geheel vastknoopt. De schrijfster weet ook erg goed de donkere, depressieve sfeer in het koude, winterse Stockholm te schetsen. De minnares is een uitstekende psychologische thriller die leert dat er vaak veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.
 
Amsterdam : Cargo 2017, 445 p. Vert. van Älskaren från huvudkontoret door Ydelet Westra. ISBN 9789023426455. Distributie: WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri