Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Eugen Ovidiu Chirovici: Boek der spiegels

door Karen Vandyck

Boek der spiegels is het eerste Engelstalige boek van de Roemeense schrijver E.O. Chirovici, die in zijn thuisland reeds verscheidene bestsellers op zijn naam heeft staan. Inmiddels zijn de vertaalrechten verkocht aan 38 landen en na het lezen van het boek kan je het enthousiasme van de uitgeverijen wel begrijpen. Het gaat namelijk over een erg mysterieuze zaak...
 
Op een dag ontvangt literair agent Peter Katz het eerste deel van een manuscript van Joseph Flynn. Flynns boek speelt zich af aan de Princeton Universiteit in de jaren ’80 in de periode dat de bekende professor psychologie Joseph Wieder thuis werd vermoord. De dader werd nooit gevonden, maar Flynn blijkt indertijd deel uit te hebben gemaakt van het beperkte kransje insiders rond Wieder. Daarbij ook zijn toenmalige vriendin Laura Baines, nu zelf gerenommeerd professor in de psychologie, en de klusjesman Derek Simmons, een van Wieders patiënten. Het manuscript eindigt echter abrupt op de avond van de moord en dus moet Katz op zoek naar de rest van het boek.
 
Het eerste deel van Boek der spiegels is letterlijk het manuscript van Flynns boek waarin hij zijn ervaringen in Princeton en zijn kennismaking met Wieder beschrijft. Als Katz van Flynns partner te horen krijgt dat de schrijver is overleden, lijkt Katz’ eigen zoektocht naar de rest van het manuscript te bekoelen. In het tweede deel volgen we freelancejournalist John Keller, een vriend van Katz die het manuscript van Katz heeft gekregen met de vraag of hij meer te weten kan komen. Maar omdat ook Keller niet veel meer ontdekt, geeft hij de zaak op zijn beurt over aan de gepensioneerde rechercheur Roy Freeman, die indertijd de zaak onderzocht. Het is Freeman die uiteindelijk alle losse eindjes aan elkaar kan knopen.
 
Omdat Boek der spiegels wordt verteld door drie verschillende ik-personen kan dit soms een beetje verwarrend zijn. Het is niet duidelijk waarom Chirovici deze aanpak heeft gekozen, het verhaal had misschien vlotter gelezen met een enkele verteller. Door de verschillende vertellers en de compactheid van het boek (300 bladzijden) is er ook iets te weinig diepgang in het verhaal en vooral de personages.  Chirovici weet het mysterie rond de gebeurtenissen in 1987 wel lang genoeg boeiend te houden, wat Boek der spiegels wel tot een pageturner maakt. De verschillende versies van de feiten spreken elkaar tegen, dus iemand spreekt niet de waarheid. Jammer is dat de auteur de lezer tijdens de zoektocht naar de dader niet meer puzzelstukjes aanreikt om actief mee te speuren.
  
Zoals Chirovici in zijn nawoord aangeeft, is dit geen pure whodunit maar eerder een whydunit, waarin de auteur de vraag stelt of het mogelijk is dat onze verbeelding de objectieve werkelijkheid in de loop der jaren kan herscheppen tot valse herinneringen van een gebeurtenis. Voer voor psychologen, maar Chirovici heeft er alleszins een boeiend boek over geschreven.
 
Amsterdam : Bruna 2017, 311 p. Vert. van The book of mirrors door Edzard Krol.
ISBN 9789400507333. Distributie: WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri