Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Val McDermid: Doorbreek de stilte

door Karen Vandyck

Doorbreek de stilte is het negende deel in de serie rond profiler Tony Hill en ex-rechercheur Carol Jordan. Ex-rechercheur, want na de gebeurtenissen in De vervangster is Jordan haar baan kwijt en leeft ze als kluizenaar in het huis van haar vermoorde broer dat ze eigenhandig renoveert. Tony Hill lijkt ze volledig uit haar leven gebannen te hebben, maar nadat ze na een etentje bij haar buurman wordt aangehouden wegens rijden onder invloed, ziet Jordan zich toch genoodzaakt om Hill te bellen. Hill besluit Jordan te helpen maar wel tegen een prijs, want hij wil haar in één moeite helpen om de fles af te zweren.  
 
Tijdens het afkicken prikkelt Hill als afleiding Jordans speurdersinstinct. Een jonge succesvolle vrouw blijkt immers vergast te zijn in haar auto. Alles wijst op zelfmoord, maar Hills intuïtie zegt dat er meer aan de hand is. Samen met Jordan en haar ex-teamleden rechercheur Paula Hawkins en computerspecialist Stacey Chen ontdekken ze dat er nog gelijkaardige zogenaamde zelfmoorden van jonge vrouwen zijn geweest. Een gemeenschappelijke factor is dat de vrouwen op internet werden gestalkt en uitgescholden nadat ze opkwamen voor vrouwenrechten.

Ondertussen krijgt Jordan een baan aangeboden als leider van het nieuwe regionale team zware delicten, dat zich als mobiele eenheid gaat bezighouden met zware misdaden uit de regio. Jordan mag zelfs haar eigen team samenstellen en vanzelfsprekend kiest ze Hill, Hawkins en Chen. Maar dat ze deze kans krijgt aangeboden, valt niet in goede aarde bij sommige politiemensen die zelf deze baan ambieerden.
 
Doorbreek de stilte borduurt zwaar verder op de vorige boeken. Je kan het zien als een overgangsverhaal tussen het einde van Jordans carrière bij de politie van Bradfield naar een nieuwe start als teamleider van de nieuwe eenheid. McDermid neemt ruim de tijd om de psychologische toestand van Jordan en haar relatie met Hill te beschrijven. Daardoor raakt het moordverhaal een beetje op de achtergrond en is dit verhaal eigenlijk vooral een smaakmaker voor Jordans carrière bij haar nieuwe team.
 
Gelukkig is McDermid een kei in het schetsen van personages en hun onderlinge relaties zodat, ook al is dit niet het spannendste boek uit de reeks, het verhaal toch blijft boeien. En nu het team zware delicten is opgericht en alle formaliteiten zijn vervuld, staat alles weer klaar voor een potje onvervalste McDermid-spanning in het volgende deel rond Tony Hill en Carol Jordan.

Amsterdam :  LuitinghSijthoff 2016, 349 p. Vert. van Splinter the silence door Frank Lefevre. ISBN 9789024572083. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Meer besprekingen van Val McDermid


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri