Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Nicci French: Zondagochtend breekt aan

door Karen Vandyck

Zondagochtend breekt aan is het zevende en voorlaatste deel uit de reeds rond psychotherapeute Frieda Klein. In het volgend boek zouden dus alle plotdraadjes afgerond moeten worden en in dit boek wordt daartoe al een aanzet gegeven met een paar nevenplots die tot een hoogtepunt komen en opnieuw een serieuze cliffhanger.

Het boek begint waar het vorige, Als het zaterdag wordt, eindigde, namelijk wanneer er onder de houten vloer in het appartement van Frieda Klein een lijk wordt gevonden. Het blijkt al snel te gaan om privédetective Bruce Springer die door Klein gevraagd was om onderzoek te doen naar moordenaar Dean Reeve die haar al de hele reeks achtervolgt.

Klein is er immers van overtuigd dat Reeve nog leeft, maar de politie deelt haar mening niet en gelooft dat Reeve jaren geleden zelfmoord heeft gepleegd. Met het lijk van Springer begint het bij de rechercheurs eindelijk te dagen dat Klein wel eens gelijk zou kunnen hebben en Reeve vastbesloten is om haar leven te verwoesten. Wanneer Kleins nichtje Chloe een weekend verdwijnt en gedrogeerd wordt teruggevonden, Kleins vriend Josephs zoon wordt ontvoerd op een markt en Kleins vriend Reuben thuis wordt toegetakeld, zit er voor Klein niets anders op dan in de openbaarheid te treden.

Commissaris Jack Crawford heeft immers het plan opgevat om de pers in te lichten om zo Reeve een stap voor te zijn. Maar als er een ding is wat Klein hartsgrondig haat is het om in het middelpunt van de belangstelling te staan en haar privéleven op de straatstenen te grabbel te gooien. In tegenstelling tot de andere delen in deze reeks staat er deze keer geen andere zaak centraal en gaat de aandacht in Zondagochtend breekt aan volledig naar Dean Reeve, die steeds meer op de voorgrond treedt en in het laatste deel ongetwijfeld ook niet zal stilzitten.

Nicci French is er alweer in geslaagd om een psychologische thriller te schrijven die tot de laatste bladzijde boeit. Ongemeen spannend wordt het nooit, maar je voelt doorheen het hele boek een constante dreiging over de personages hangen. Klein moet in Zondagochtend breekt aan uit haar kot komen om haar dierbaren te beschermen en samenwerken met de pers blijkt voor haar een moeilijke evenwichtsoefening.

Het groepje vrienden rond Klein is heterogeen samengesteld en hun karakters zijn door de schrijvers mooi uitgewerkt. Bovendien handelen alle personages doorheen de hele reeks consequent wat de geloofwaardigheid versterkt. Jammer dat deze knap geschreven reeks nog slechts één boek te gaan heeft, maar hoopvol nieuws is dat Nicci French volgend jaar op zoek moet naar iets nieuws om zich her uit te vinden, en wie weet wat schudden ze dan uit hun pen, want schrijven kunnen ze als geen ander.

Nicci French: Zondagochtend breekt aan, Ambo/Anthos Amsterdam, 372p. ISBN 9789026338199. Vertaling van Sunday morning coming down vertaald door Marja Borg en Els van Son. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri