Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Lars Kepler: Jager

door Karen Vandyck

Een collectieve zucht van verluchting gaat na het lezen van Jager door de fans van het schrijvende echtpaar Ahndoril, beter bekend onder hun pseudoniem Lars Kepler: ze kunnen het nog! Na de ronduit teleurstellende standalone Playground halen de Zweden hun favoriete hoofdpersonage Joona Linna terug van stal en leveren ze meteen een van de spannendste boeken van het jaar af.

Het zesde deel rond Joona Linna begint met een zinderende proloog waarin een prostituee getuige is van de moord op de Zweedse minister van buitenlandse zaken. Omdat een geheim alarm werd geactiveerd, is commissaris Saga Bauer van de veiligheidsdienst Säpo de eerste op de plaats delict. Säpo brengt de dood van de minister naar buiten als een natuurlijk overlijden terwijl ze achter de schermen koortsachtig zoeken naar de dader.

Daarvoor doen ze ook een beroep op gewezen rechercheur Joona Linna die na de gebeurtenissen in Stalker in een van de best bewaakte gevangenissen van Zweden zijn straf uitzit. Linna moet contact leggen met een van zijn medegevangenen, waarvan de speurders vermoeden dat hij iets met de aanslag op de minister te maken heeft. Linna krijgt voor deze opdracht verlof uit de Kumli gevangenis, maar vanaf het moment dat hij een voet buiten de gevangenismuren zet, komt Linna terecht in een moordcomplot waarin lange tijd niet duidelijk is wie dader en wie slachtoffer is.

Lars Kepler staat bekend om hun dikke boeken en met 541 bladzijden maakt Jager hierop geen uitzondering. Maar de schrijvers zijn meester in het genre van de psychologische thriller en weten als geen ander te spelen met de verwachtingen van de lezer. Elk personage wordt zorgvuldig ontleed en kan dienen als potentiële dader, en de lezer blijft 541 bladzijden lang geboeid.

In Jager krijgen Linna en Bauer gezelschap van celebrity-chef Rex Müller die niet vies is van een glaasje alcohol en door zijn zelfdestructieve levensstijl vervreemd is geraakt van zijn zestienjarige zoon, Sammy. Müller wil er alles aan doen om het contact met zijn zoon te verbeteren, ook al gaat dat ten koste van zijn carrière. Helaas voor Müller raakt ook hij betrokken in de moordzaak rond de minister van buitenlandse zaken.

Het is de verdienste van de schrijvers dat het beeld dat de lezer heeft van de personages constant switcht. Nu eens voel je met Müller mee, dan weer gedraagt hij zich als een klootzak, nu eens is hij slachtoffer, dan weer dader. De plot is zo opgebouwd dat ieder personage zijn aandeel heeft in het grote geheel, maar alle puzzelstukjes vallen pas op het einde in elkaar. Eindigen doen de Zweedse schrijvers met een serieuze cliffhanger waardoor het nu al uitkijken is naar het volgende deel. Topthriller.

Lars Kepler: Jager, Cargo Amsterdam, 2017, 541p. ISBN 9789023425984. Vertaling van Kaninjägaren door Clementine Luijten en Jasper Popma. Distributie: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri