Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Ruth Ware : De vrouw in suite 10

door Karen Vandyck

Wanneer journaliste Laura ‘Lo’ Blacklock in het midden van de nacht wakker wordt, staat ze oog in oog met een inbreker. Behalve een blauw oog omdat de inbreker de deur van Lo’s slaapkamer letterlijk in haar gezicht dichtsmijt, houdt Lo er geen fysieke schade aan over.

Maar mentaal is er iets in haar geknakt, ze voelt zich thuis in Londen niet meer veilig en maakt ruzie met haar vriend Judah. Deze ruzie is nog niet bijgelegd wanneer Lo voor haar werk een persreisje aan boord van het luxueuze cruiseschip Aurora Borealis moet maken. De trip start in Hull en zal een adembenemende blik geven op de Noorse fjorden.

Het is haar kans om promotie te maken en Lo wil de gelegenheid aangrijpen om een knaller van een artikel af te leveren. Maar de inbraak heeft zijn sporen nagelaten en zelfs op het schip voelt Lo zich nergens veilig. Tijdens een alweer slapeloze nacht hoort Lo plots dat er iets groots overboord wordt gegooid in de kajuit naast haar. Ze stormt haar balkon op en ziet op de reling een bloedspoor.

In paniek trommelt ze het veiligheidsteam op, maar deze kunnen niets vinden. Het lijkt erop dat alle sporen zijn uitgewist en door de nasleep van de inbraak en Lo’s overmatige drankgebruik aan boord, lijkt niemand van de crew en haar medepassagiers haar te geloven. Lo gaat dan maar zelf op zoek naar de waarheid.

Met In een donker donker bos debuteerde Ruth Ware vorig jaar meteen met een knaller. De verwachtingen waren dus behoorlijk hoog gespannen tijdens het lezen van De vrouw in suite 10 en tot tweederde in het boek lost de schrijfster deze verwachtingen volledig in. Het eerste deel van het boek biedt immers nagelbijtende spanning aan boord van de claustrofobische setting van een cruiseschip. Door de inbraak bij haar hoofdpersonage laat Ware ook de piste open dat Lo zich alles inbeeldt vanwege een posttraumatisch stresssyndroom.

Lo beweegt zich wantrouwend van de ene kant van het schip naar de andere, niet wetende wie ze moet vertrouwen, terwijl alle passagiers wel een motief lijken te hebben, het roept vergelijkingen op aan Murder on the Orient Express van Agatha Christie. Maar de ontknoping doet helemaal niet denken aan Christie want daar gaat Ware behoorlijk de mist in met een vergezocht en onlogisch einde. Eens je weet hoe de vork in de steel zit, zakt het boek als een pudding in elkaar en blijf je nadien fronsend achter bij zo’n bizar einde.

Ruth Ware: De vrouw in suite 10, Luitingh-Sijthoff Amsterdam, 2017, 346p. ISBN 9789024574681. Vertaling van The Woman in Cabin 10 door Hanneke van Soest. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri