Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Ali Land: Goed of slecht

door Karen Vandyck

De vijtienjarige Milly komt terecht bij een pleeggezin dat bestaat uit Mike, Saskia en de even oude tienerdochter Phoebe. Milly, die eigenlijk Annie heet, wordt in het gezin geplaatst omdat haar moeder negen kinderen heeft vermoord. Nadat de jonge Daniel het laatste slachtoffer was, vond Milly het welletjes en heeft ze haar moeder aangegeven bij de politie.

De rechtszaak komt er binnenkort aan en Milly zal fungeren als een van de belangrijkste getuigen. Ondertussen probeert de tiener in haar pleeggezin nog iets te redden van haar leven. Maar dat blijkt niet zo gemakkelijk want het gezin staat op springen. Mike, beroepshalve psycholoog, stort zich op de bescherming en rechtszaak van Milly terwijl zijn vrouw Saskia iets heeft met haar yogaleraar en worstelt met een depressie.

Phoebe is dan weer helemaal niet opgezet met de aanwezigheid van Milly en probeert op allerhande manieren Milly’s leven zo ellendig mogelijk te maken. Enkel de vriendschap met de jongere Morgan, een buurmeisje, kan Milly een beetje opbeuren.

Goed of slecht wordt volledig geschreven vanuit het standpunt van Milly. De ik-figuur is zwaar getraumatiseerd door de misdaden van haar moeder, van wie ze stiekem toch nog houdt. Haar moeder was immers de enige die ooit voor haar gezorgd heeft en Milly is geconditioneerd om haar tevreden te stellen.

Doordat we het hele verhaal door de ogen van Milly volgen, krijgen we slechts een kant van het verhaal te zien. De lezer weet dus niet of Milly wel een betrouwbare verteller is. Ali Land weet deze twijfel lang te rekken en gedurende het hele boek hangt er een ongemakkelijke, benauwende spanning. Je weet dat er iets niet klopt en dat je niet alle informatie krijgt, maar je kan er niet meteen de vinger opleggen.

Voordat ze schrijver werd, werkte Ali Land tien jaar met jongeren met zware psychische problemen en ze verwerkt die ervaring goed in de beschrijving van Milly’s twijfel en spanning. Omdat haar moeder slecht is, zal Milly genetisch toch ook niet helemaal goed zijn? Het is een constante gedachte bij de tiener die voortdurend op zoek is naar bevestiging.

Vooral het personage van Milly is uitstekend uitgewerkt, de andere zijn wat minder diepgaand. Zo kan je je afvragen waarom een psycholoog een getraumatiseerde tiener in huis haalt terwijl zijn eigen gezin op instorten staat. Ook Phoebe wordt een beetje eenduidig afgeschilderd als de pestende puber zonder dat Milly veel oog heeft voor Phoebes motieven. Goed of slecht is een aardig debuut dat een kijk geeft in het hoofd van een getraumatiseerde jongere.

Ali Land: Goed of slecht, Cargo Amsterdam, 2017, 320 p. ISBN 9789023454403. Vertaling van Good Me Bad Me door Fanneke Cnossen. Distributie: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri