Vertaald proza

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2017

Claire Vaye Watkins: Goud roem citrus

door Kris van Zeghbroeck

Claire Vaye Watkins (1984) is geboren in Bishop (Californië) en groeide op in de Mojave woestijn en op het platteland van Nevada. Haar biologische vader Paul Watkins, was een kompaan van cultleider Charles Manson. Zijn taak was voornamelijk om jonge meisjes te zoeken om Mansons seksuele appetijt te voeden. Watkins scheurde zich uiteindelijk af van de Manson-bende, nog voor de  Sharon Tate-moorden (1969), en getuigde tegen hem op zijn proces. Claire was amper zes toen haar vader stierf en hoorde pas op haar tiende, toen ze opgroeide met moeder en stiefvader, iets over zijn beruchte verleden.

Ze studeerde aan de University of Nevada (BA) en de Ohio State University (MFA). Watkins werkte als assistent professor aan verschillende universiteiten en is nu als Guggenheim Fellow verbonden aan het Institute of American Indian Arts in Santa Fe (New Mexico). Ze is gehuwd met schrijver Derek Palacio en runt samen met hem de Mojave School, een gratis creative writing workshop voor plattelandstieners uit Nevada. De Mojave-streek, waar ze opgroeide, heeft een grote impact op het oeuvre van Claire Vaye Watkins. Zo put ze inspiratie uit de geografische en emotionele landschappen van het afgelegen Amerikaanse Westen.

Watkins schrijft verhalen voor tijdschriften als Granta magazine, The Paris Review, One Story, Ploughshares en Glimmer Train. Verhalen van haar werden ook opgenomen in publicaties als Best of the West 2011 en Best of the Southwest 2013. Ze debuteerde in 2012 met de stilistisch zeer volwassen en prachtig gelaagde verhalenbundel Battleborn (vert. Battleborn : Nevada verhalen), wat haar een selectie voor National Book Foundation's ‘5 under 35’ opleverde (2012). De dystopische roman Gold Fame Citrus (2015, vert. Goud roem citrus) bevestigt haar literaire maturiteit en schept ruimte om haar afgebakende geografische universum in zowel verleden, heden als toekomst te ontwikkelen.

In Goud roem citrus heeft de droogte het toekomstige Zuid-Californië in een dodelijke greep. Het heeft in geen jaren geregend en bij  gebrek aan waterreservoirs worden mensen ondergebracht in interneringskampen. De intussen 25-jarige Luz Dunn is een beroemdheid: als Baby-Dunn werd ze vanaf haar geboorte symbolisch geadopteerd door de Bureau of Conservation om hun waterinfrastructuur en de evacuatie van mensen uit dode gebieden te promoten.

Met haar vriend Rey kidnapt ze de verwaarloosde peuter Ig om samen op zoek te gaan naar een betere toekomst. Geruchten over een charismatische waterwichelaar brengen hen op het spoor van een nomadische gemeenschap. Die overleeft aan de rand van de zich voortdurend verplaatsende  Amargosa Duinenzee, een onmogelijk in kaart te brengen gebied gebied dat volgens de overheid niet levensvatbaar is. De cominatie van droogte en hitte verbeeldt een worst case scenario van klimaatverandering:

‘Her novel certainly cuts deep, perhaps not in the end so much in its character portraits as in its vision of overwhelming natural power: the blinding heat of the sun, that saturates the book with light; the rock and dust of the endless desert. And most of all in her extraordinary creation of the dune sea rising above the earth, ever-growing, ever-moving, unmappable, unknowable, burying everything in its path’. (The Guardian)

Op basis van dit palmares werd Claire Vaye Watkins geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong (jonger dan veertig) en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten. Als een geoloog legt Watkins de rots-, geschiedenis- en betekenislagen bloot binnen een uniek literair universum, geënt op de woestijnlandschappen van het Wilde Westen.

Claire Vaye Watkins: Goud roem citrus, De Arbeiederspers Amsterdam, 2017, 384 p. : ill. ISBN 9789029523714. Vertaling van: Gold Fame Citrus door Gerda Baardman, Arjaan en Thijs van Nimwegen. Distributie: L&M Books


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri