Waar gebeurd

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2017

Lauren Groff: Furie en fortuin

door Kris van Zeghbroeck

Lauren Groff (1978) werd geboren en getogen in Cooperstown (New York), en studeerde aan het Amherst College (BA) en de University of Wisconsin (MFA). Ze verhuisde van New York naar Florida (Gainesville) met haar man en twee kinderen. Groff schrijft  verhalen voor onder meer The Atlantic Monthly, Ploughshares, Glimmer Train, Hobart en Five Point.

In 2008 debuteerde ze met de roman The Monsters of Templeton (vert. De monsters van Templeton). Centraal staat een ongewild zwangere 28-jarige studente die na een stukgelopen relatie met een universiteitsprofessor terugkeert naar de plaats waar ze opgroeide om de identiteit van haar biologische vader te achterhalen. Groffs geboorteplaats Cooperstown, gesticht door de vader van Schrijver James Fenimore Cooper, stond model voor het fictieve Templetown en Groff gebruikt flink wat elementen uit zijn werk om haar verhaal te stofferen.

Groffs kortverhalen werden gebundeld in Delicate Edible Birds and Other Stories (2009). Negen verhalen, die een tijdspanne van een eeuw omvatten, zoomen in op een levensfase van verschillende vrouwelijke personages. De roman Arcadia (2012) volgt de opgroeiende Bit, geboren en getogen in een commune in de jaren zeventig, en de keuzes die hij moet maken om zijn leven te sturen. De grote doorbraak kwam er voor Lauren Groff met de National Book Award finalist Fates and Furies (2015, vert. Furie en fortuin).

Furie en fortuin is het verhaal van het tragische verloop van het huwelijk tussen Lancelot ‘Lotto’ Satterwhite en de intrigerende Mathilde. Na het overlijden van zijn vader wordt Lotto door zijn bemoeizieke moeder op internaat gestuurd, waar hij volledig wegkwijnt. Aan de universiteit bloeit hij open, ontdekt het toneel en ontmoet zijn romantische liefde. Maar al in de prille wittebroodsweken worden kiemen van een noodlottige breuk in de verre toekomst zichtbaar.

Lotto is voorbestemd om kunstenaar te worden en wordt hierin ondersteund door Mathilde die hem stimuleert om toneelstukken te schrijven. De beroemdheid maakt Lotto verwaand, een kantemoment om Mathilde’s kant van het huwelijk onder de loep te nemen. Hier wordt het verschil in karakter en achtergrond pas echt duidelijk. Mathilde heeft een veel donkerder verhaal te vertellen over haar leven en huwelijk, waarbij haar woede en berekende persoonlijkheid komen bovendrijven.

Groff paart gelaagde personages, een bijzondere structuur en stilistisch meesterschap binnen een geniaal en onvoorspelbaar concept met een feministische ondertoon dat van de lezer de nodige energie vergt:

‘Groff accomplishes real feminist work on the back of an unlikable but mesmerizing character; this is impressive. Unquestionably, Fates and Furies is a tour de force, a culmination of the marriage-switch novel mini-genre which reminds us that no objective truth can be found even in fiction, and that every relationship, every event, and every family takes on a different aspect depending on who our guide is’. (Flavorwire.com)

Door Lauren Groffs passie voor klassieke literatuur worden haar hedendaagse verhalen voortdurend gelinkt aan de klassieke canon. Gezien het onderwerp van een tragisch huwelijksverloop, konden in Furie en fortuin de verwijzingen naar Shakespeare en de Griekse tragedies niet ontbreken.

Op basis van dit palmares werd Lauren Groff geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong (jonger dan veertig) en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten.

Lauren Groff: Furie en fortuin, Hollands Diep Amsterdam, 2017, 432 p. ISBN 9789048841332. Vertaling van Fates and Furies door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap. Distributie: L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri