Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2017

Karin Slaughter: Goede dochter

door Karen Vandyck

Een van de aangename zekerheden in het leven is dat er elk jaar net voor de zomer een nieuwe thriller van Karin Slaughter op de markt komt. Ook dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling voor de Engelstalige editie, een bewijs van de grote populariteit die de ‘queen of crime’ bij ons geniet. En Slaughter moet niet vrezen dat ze haar kroontje snel moet afgeven want ook haar twintigste boek is weer een echte topper. Goede dochter is een standalone boek van ruim 500 bladzijden. Hoewel een moordzaak de kern van het boek vormt, is het vooral de meeslepende beschrijving van de psychologische relaties tussen de personages die dit boek zo sterk maakt en waarin de schrijfster als geen ander in excelleert.
 
Twintig jaar geleden werd de moeder van tieners Samantha en Charlotte Quinn voor hun ogen neergeschoten door twee inbrekers. De meisjes werden daarna meegenomen door de daders, die in een bos Samantha door het hoofd schoten en voor dood achterlieten. Charlotte kon ontsnappen en wist de hulpdiensten te verwittigen. Beide zussen verwerkten de gebeurtenissen op hun eigen manier en zijn sinds hun jeugd het contact met elkaar verloren. Daar komt verandering in wanneer hun vader, Rusty, de advocaat wordt van de zeventienjarige Kelly Wilson. Wilson heeft een jong meisje en een leerkracht in koelen bloede neergeschoten in haar school. Haar schuld staat vast en de media en buurtbewoners zijn klaar om Wilson aan het kruis te nagelen. Door een toeval is Charlotte echter getuige van het drama en hoewel ze met haar eigen ogen heeft gezien dat Wilson wel degelijk de trekker overhaalde, is ze toch niet helemaal zeker dat er geen bijkomende of verzachtende omstandigheden zijn. Als Rusty daarna op de oprit van hun ouderlijk huis wordt aangevallen en in het ziekenhuis beland, zit er niks anders op dan Samantha op de hoogte te stellen.
 
Karin Slaughter kan als geen ander beschrijven wat er omgaat in de hoofden van haar getroebleerde personages. Twijfel, angst, woede, maar ook vreugde, hoop of opluchting, er zijn weinig emoties die Slaughter niet van de pagina’s kan doen afspatten. Daarom is het een makkie om mee te leven met de personages die in de door Slaughter geschapen perverse wereld rondlopen. Want ook nu weer zijn de twee hoofdpersonages, Charlie en Samantha, getekend door het leven, getraumatiseerd door hun verleden en gebroken achtergelaten.  
 
Hoe ze met hun trauma’s omgaan en verwerken laat Slaughter graag zien in de dualiteit van beide personages. Charlie is bij haar familie gebleven en heeft het verleden in een doos in haar hoofd begraven, Samantha heeft voor een nieuwe start in New York gekozen en heeft de nodige psychiaters gezien in een poging het verleden te verwerken. Dat geen van beide manieren dé oplossing is toont Goede dochter.

Waar Slaughter bijzonder in uitblinkt, is de setting van een onooglijk klein dorpje op het Amerikaanse platteland, i.c. Pikeville in Georgia, waar ze een figuurlijke bom doet ontploffen. De rangen worden meteen hermetisch gesloten en iedere buitenstaander wordt argwanend bekeken. Outsiders worden niet getolereerd en dus wordt de in het liberalere New York wonende Samantha met argusogen bekeken. In Goede dochter pakt Slaughter geweld tegen vrouwen aan, haat tegen iedereen die een beetje anders is en ook de nieuwe Amerikaanse president krijgt een veeg uit de pan. Slaughter is een auteur met een mening, maar als ze die mening telkens in topthrillers aan het woord laat, mag ze van ons nog jaren doorgaan. Beter dan dit zal je ze immers niet gauw vinden. 

Karin Slaughter: Goede dochter, HarperCollins, Amsterdam 2017, 510 p. ISBN 9789402729108. Vertaling van The Good Daughter door Ineke Lenting. Distributie: Agora

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri