Natuurfotografie

Brian Skerry e.a.: De mens en de zee : De fotografie van Brian Skerry

door Kris van Zeghbroeck

‘The oceans are in trouble. There are some serious problems out there that I believe are not clear to many people. My hope is to continually find new ways of creating images and stories that both celebrate the sea yet also highlight environmental problems. Photography can be a powerful instrument for change.’

Deze uitspraak van fotojournalist Brian Skerry geeft de essentie weer van zijn dertigjarige carrière als (onderwater)fotograaf, journalist en milieudeskundige. De zee is zijn tweede biotoop, waarin hij zich in de voorbije decennia meer dan tienduizend uur heeft ondergedompeld. Opvallend daarbij is de grote diversiteit van zijn onderwerpen, van de tropische wateren tot diep onder het poolijs.

Hoewel hij voor een breed scala van publicaties werkt, is hij vooral bekend voor zijn spectaculaire bijdragen voor National Geographic Magazine. Intussen is hij aan zijn twintigste reportage voor het blad toe en heeft hij onder meer koraalriffen, walvissen, haaien, schildpadden en inktvissen gefotografeerd in extreme omstandigheden, en een groot aantal onderzeese natuurgebieden in beeld gebracht.

Als bekroond fotograaf wordt Skerry geroemd voor zijn uitgesproken gevoel voor esthetiek en journalistieke meerwaarde. Zijn foto’s vertellen verhalen die niet enkel het mysterie en de schoonheid van de zee ontsluieren, maar ze kaarten ook de wijd verspreide milieugevaren voor zeedieren en hun biotopen aan. In die zin is het niet verwonderlijk dat hij meewerkt aan een publicatie van de Goodplanet Foundation van Yann Arthus-Bertrand: De mens en de zee. Waar Arthus-Bertrand focust op de zee vanuit de lucht gezien, duikt Skerry onder het wateroppervlak.

Deze uitgave brengt niet enkel een verzameling beelden, maar laat tevens een aantal experts aan het woord die de relatie tussen mens en zee, en de bedreigingen waaraan de zee blootgesteld is onder de loep nemen. Conform Skerry’s doelstellingen krijgt de lezer inzicht in de problematiek van de zeeën. De mooiste foto voor Skerry is eigenlijk die van de aardbol vanuit de ruimte, omdat die het unieke karakter van de blauwe planeet weergeeft.

Skerry reist de wereld rond om lezingen te geven rond onderwaterfotografie en de milieuproblematiek van de zee. In 2010 kreeg hij een eervolle vermelding in de categorie fotojournalistiek van de Wildlife Photography of the Year Award met een fotoreeks ‘The most shocking story of all’, over de bedreiging van overbevissing voor het visbestand en de schade die de industriële visserij aanricht aan de fauna en flora van de zeebodem.

Eind vorig jaar werd Skerry uitgeroepen tot winnaar in de categorie onderwaterwereld met ‘Feast of the ancient mariner’: een foto van een twee meter lange lederschildpad bij de Azoren die zich tegoed doet aan een pyrosome (een kolonie van honderdduizenden tunicates in een gelatine-achtig jasje). Normaal laten deze schuwe schildpadden zich niet observeren bij het eten.

Voor een monografie over de uitzonderlijke onderwaterwereld van Skerry is het wachten op de vertaling van zijn boek Ocean Soul, dat eind 2011 bij National Geographic verscheen.

Yann Arthus-Bertrand (fot.), Brian Skerry (fot.), Olivier Blond (red.): De mens en de zee, Lannoo Tielt, 2013, 288 p., ill. ISBN 9789059960510. Vert. van: L’homme et la mer

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri