Natuurfotografie

Paul Nicklen: Bear : Spirit of the Wild

door Kris van Zeghbroeck

In 2012 werd de Canadese fotograaf Paul Nicklen gekroond tot Wildlife Photographer of the Year met een foto van een troep naar het wateroppervlak opschietende keizerpinguïns. Drie foto’s van keizerpinguïns leverden hem twee overwinningen in de categorieën ‘vogelgedrag’ en ‘onderwaterwereld’ op, maar een nominatie met een foto van een zeldzame Spirit Bear (‘Spirit of the forest’) in het Great Rain Bear Forest (Canada) was cruciaal voor zijn recente boek Bear: Spirit of the World.

Nicklen is verknocht aan de woeste Noord-Amerikaanse natuur. Hij groeide op aan de Canadese Noordpool en leerde de natuur door de ogen van de Inuit te lezen. Als bioloog voegde hij daar een wetenschappelijke dimensie aan toe. Hij beschouwt het als zijn taak als fotograaf om ons bewust te maken van de natuur die letterlijk en figuurlijk wegsmelt onder invloed van de mens en de klimaatverandering. Nicklen beperkt zich hier tot de poolbeer, de grizzly of bruine beer en de Amerikaanse zwarte beer.

Deze laatste en meest voorkomende soort neemt een specifieke plaats in omdat naast de klassieke van zwart tot bruin gekleurde zwarte beer die in Noord-Amerika voorkomt, er een witte ondersoort bestaat van slechts vijfhonderd dieren, die aan de Pacifische kust in en rond het Canadese Great Rain Bear Forest leven. Deze Spirit of Kermode Bear met een genetische afwijking komt binnen het kerngebied met een ratio van één op de de tien zwarte beren voor. Gezien de beren samenleven is het dus perfect mogelijk voor een witte moeder om zwarte jongen te hebben of omgekeerd, afhankelijk van de genetische dominantie binnen het ouderpaar.

Paul Nicklen: Bear : Spirit of the Wild, National Geographic Washington 2013, 207 p. : ill. ISBN 9781426211768. Distributie: Random House Inc.

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri