De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year - georganiseerd door het Natural History Museum - heeft de voorbije 51 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan veertigduizend foto’s uit bijna honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar en een aantal finalisten gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen.
De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: planten, natuur in zwart-wit, gedrag bij zoogdieren, ongewervelden, amfibieën en reptielen, vogels, luchtfoto's, de onderwaterwereld, creatieve visies van de natuur, landschap, natuur en mens. Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën voor beste portfolio, fotojournalistiek (enkele foto en reeks), aankomend talent (18-26 jaar oud) en natuurlijk de Young Wildlife Photographer of the Year (geselecteerd uit de leeftijdscategorieën jonger dan 10, van elf tot veertien en van vijftien tot zeventien). De winnaars en finalisten brengen een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 25ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.
Voor 2015 werd de Canadese fotograaf Don Gutoski met 'A tale of two foxes' bekroond tot overkoepelende winnaar. Tevens bekroond tot winnaar in de categorie 'Zoogdieren'. Met behulp van een toendra buggy wist Gutoski een rode vos te volgen die een poolvos achtervolgde en doodbeet in Wapuska National Park (Canada). In stervenskoude condities (-30°C) hield hij zijn camera en vingers warm om een aantal foto's te schieten. Wanneer de vos voldoende gegeten had, greep hij zijn slachtoffer bij het nekvel om het kadaver te verbergen voor later gebruik. Die pose geeft de rode vos een spookachtige wit met bloed besmeurde reflectie die haast opgaat in het landschap. Door de klimaatsverandering schuiven de rode vossen op naar het noorden, waar ze dezelfde knaagdieren (vooral lemmingen) bejagen als de poolvossen. Hoewel ze elkaar normaal mijden, zal in een warmer klimaat de poolvos vaker een prooi worden van grotere rode vos.
Portfolio bevat twee opvallende fotoreeksen. De Noor Audun Rikardsen voelt zich als een vis in Noorse wateren. Of het shot nu onder of boven water genomen worden, maakt voor hem blijkbaar geen verschil. Rikardsen weet een close-up van een bruine forel in het Noorse berglandschap te plaatsen of een visarend met zijn prooi in de klauwen van onder de waterrimpeling te verbeelden. Een andere reeks is van aankomend Canadees talent Connor Stefannison. Hij weet zowel overdag als 's nachts Noord-Amerikaans wild op een bijzondere manier in beeld te brengen. Vooral beelden uit het Canadese British Colombia met bergeiten onder een sterrenhemel, een nest waterspreeuwen in de rivieroever of een foeragerende zwarte beer in het gematigde regewoud geven telkens opnieuw een inzicht in de specifieke biotoop van deze dieren.
Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 25, Natural History Museum London, 2015, 160 p. : ill. ISBN 9780565093778
deze pagina printen of opslaan