Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Belinda Bauer: De schitterende doden

door Karen Vandyck

Wanneer misdaadjournaliste Eve Singer ’s avonds laat naar huis stapt, krijgt ze het gevoel dat ze gevolgd wordt door een onbekende man. Ze besluit haar stoute schoenen aan te trekken en vraagt de man haar naar haar voordeur te vergezellen. Eve weet echter niet dat ze door deze onverwachte zet ontsnapt aan een seriemoordenaar.
 
De moordenaar raakt na de gebeurtenis geobsedeerd door Eve en ze wordt zelfs zijn muze. Het gaat zover dat Eve op haar werk telefoontjes van hem krijgt met tips over zijn volgende moord en hij daagt haar uit om hem te ontmaskeren. Haar ‘relatie’ met de seriemoordenaar komt Eve goed uit, ze voelt zich bedreigd door de jongere generatie verslaggevers en ze aast al een tijdje op een spectaculaire scoop om haar baan bij iWitness News te redden. Maar Eve wil natuurlijk geen slachtoffers op haar geweten hebben dus is het balanceren op het slappe koord hoeveel informatie ze aan de speurders prijsgeeft en wat ze exclusief voor haar kijkers houdt. Maar de moordenaar wil aandacht en begint zich te richten op Eves familie zodat een confrontatie tussen beiden niet kan uitblijven.
 
Belinda Bauer is een van de weinige misdaadschrijfsters die haar lezer moeiteloos weet te boeien. Haar vorige boeken, zoals Rusteloos land of Wat dood is waren scherp geschreven pareltjes die van de eerste tot de laatste bladzijde de lezer in de ban hield. Ook De schitterende doden is een sterk geschreven verhaal waarin Bauer uitblinkt door haar mooie schrijfstijl. In tegenstelling tot haar vorige boeken blijf je als lezer in dit verhaal echter een beetje op je honger zitten. Het verhaal is net iets minder uitgewerkt, je leeft je net iets minder in in de personages en een paar verhaallijnen worden niet echt bevredigend afgesloten.
 
Sterk is hoe Bauer vertelt hoe Eve omgaat met haar demente vader Duncan. Hoe raak de schrijfster beschrijft hoe het is om voor iemand te zorgen die niet meer weet wie je bent. Nadat ze in Wat dood is reeds kroop in het hoofd van een autist doet Bauer dit even onthutsend, ontroerend en spot on voor het leven met een demente vader. Door haar thuissituatie en veeleisende job leeft Eve in een sociaal isolement, enkel met haar vaste cameraman Joe onderhoudt ze een vriendschappelijke relatie. Het geeft Eve een extra kwestbaar kantje.
 
Bauer blijft zeker een naam om in de gaten te houden en De schitterende doden houdt zich moeiteloos staande in de middenmoot van het thrillergenre, maar met Bauers staat van dienst en vorige werk hadden we toch op iets meer gehoopt.
 
Belinda Bauer: De schitterende doden, Bruna, Amsterdam 2017, 381 p. Vertaling van The beautiful dead door Valérie Janssen. ISBN 9789400507630. Distributie WPG Uitgevers 
  
Meer besprekingen over Belinda Bauer


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri