Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Piet Baete: Het laatste woord

door Jooris van Hulle

‘Heb jij papa vermoord?’ De openingszin van Het laatste woord van Piet Baete zet de lezer meteen op het spoor van wat verder zal volgen: het onderzoek naar de moord op politie-inspecteur Patrick Van Dijk. De omstandigheden van zijn gewelddadige dood liegen er niet om: hij werd messteken in de onderbuik omgebracht in zijn slaapkamer. De federale politie, blijkens het vervolg van de roman geen al te beste maatjes met de lokale politie, wordt op de zaak gezet. Snel wordt duidelijk dat meerdere personen een motief gehad kunnen hebben om de man om te brengen en dat schijn wel eens kan bedriegen. Waarom neemt Michel, de vriend van zoon Van Dijk op een bepaald moment de schuld op zich? En in hoeverre is lokaal agent Coenen, die een relatie had met de vrouw van Van Dijk, zomaar vrij te pleiten van schuld, zeker als je weet dat Patrick kort voor zijn overlijden, in een poging zijn stukgelopen relatie te redden, de levensverzekering in haar totaliteit op de naam van zijn vrouw heeft gezet? En wat heeft zoon Maarten ermee te maken?  
 
In een knap ineengestoken verhaal waarin heden en verleden door elkaar lopen, voert Baete zijn lezers mee naar de ontknoping. Onderliggend motief bij dat alles is de vraag of en in hoeverre het verleden blijvend kan worden ontkend. Vijftien jaar eerder werd het lijk gevonden van Willem, de broer van Maarten. De omstandigheden van diens dood werden nooit volledig opgehelderd, hoewel alles leek te wijzen in de richting van een moord. Kan het dat wat toen gebeurde ‘als een druppel blauwe verf in een emmer water zou oplossen tot er niks van overbleef? Kan het dat Maartens geheugen zou worden aangelengd met honderden andere voorvallen om hem bewust te conditioneren tot een staat van ontkenning, alsof hij nooit een broer had gehad?’ Duidelijk is dat Maarten voor ‘iets’ op de vlucht is in een poging dat verleden achter zich te laten.  
 
Uiteindelijk blijft het voor de lezer wachten op ‘het laatste woord’, dat woord dat de deur naar het verleden definitief moet sluiten, of – de andere mogelijkheid – voor eens en altijd wagenwijd open moet zetten. Met Het laatste woord levert Piet Baete een whodunit af die, mede door de psychologische uitdieping van de personages en het secure taalgebruik, leest als een verademing.

Piet Baete: Het laatste woord, Lannoo, Tielt 2017, 318 p. ISBN 9789401446389

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri