Misdaad

Val McDermid: De verre echo

door Julien Schmidt

Samen met Ian Rankin behoort Val McDermid tot de beste van de talrijke Schotse thrillerauteurs. Bij het grote publiek is ze vooral gekend door de tv-series met de wat autistische psycholoog Tony Hill als hoofdpersonage. Ondanks deze spannende jachten op seriemoordenaars zijn haar alleenstaande thrillers beter uitgewerkt en hebben de personages ook veel meer diepgang. De verre echo dateert van 2003 en verscheen in 2010 al als Poemapocket. Hoewel geen recent werk blijft het een van haar beste thrillers die zeker niet als gedateerd beschouwd mag worden. Niet zozeer de misdaad op zich staat centraal, wel de gevolgen ervan op getuigen, familieleden van het slachtoffer en politiemensen. Dit sluit niet uit dat ook de zoektocht naar de dader intrigerend en spannend blijft omdat de lezer tot het einde steeds op het verkeerde been gezet wordt.
 
De roman valt uiteen in twee grote delen, waarvan vooral het eerste deel meteen boeit vanwege het aantal vragen en de ontwikkeling van de personages. In 1978 vinden vier jonge mannen in het universiteitsstadje St. Andrews een stervende jonge vrouw in de sneeuw. De studenten zijn vrienden sinds de middelbare school en komen dronken terug van een feestje. Door de omstandigheden worden ze in plaats van getuigen verdachten.
 
In het begin is het verwarrend dat de auteur zowel hun bijnamen als hun echte namen blijft gebruiken. Interessant is dat de vier studenten qua afkomst en karakter totaal van elkaar verschillen. De politie kan geen bewijzen tegen hen vinden, maar de twee ruwe broers van het slachtoffer blijven overtuigd van hun schuld en nemen wraak op een primitieve manier.
 
En dan is het 25 jaar later. Door de nieuwste technologische ontwikkelingen heropent de politie van Fife een aantal onopgeloste zaken en hoopt ze door DNA-onderzoek ook de moord in St. Andrews te kunnen oplossen. De vier studenten zijn uit elkaar gegroeid door de verdachtmakingen en leiden een succesvol, fatsoenlijk leven. Het politieonderzoek zou een moordenaar moeten kunnen opleveren na al die jaren, maar dan blijkt het oorspronkelijke bewijsmateriaal verdwenen te zijn. Het wantrouwen bij alle betrokkenen, ondertussen is ook een onwettige zoon van het slachtoffer opgedoken, verspreidt zich als een virus en de wraakgedachte leidt tot nieuwe moorden.

De ontknoping is verrassend en origineel, maar perfect geloofwaardig. McDermid ontwikkelde nog maar eens een knap gestructureerde plot, vulde die in met uitgediepte personages die werden geplaatst op enkele mooie, maar harde plekken in Schotland.
 
Val McDermid: De verre echo, Luitingh, Amsterdam 2010, 430 p. Vertaling van The distant echo. ISBN 9789021010380. Distributie Veen Bosche & Keuning
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2010

Meer besprekingen van Val McDermid


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri