Misdaad

Val McDermid: Blinde obsessie

door Karen Vandyck

Voor de meeste mensen is hun huwelijksdag een van de mooiste dagen uit hun leven, voor Magda Newsam is het echter een ware nachtmerrie. Tijdens het avondfeest wordt haar aanstaande Philip immers vermoord. Het daaropvolgende politieonderzoek wijst Philips zakenpartners aan als de daders. Magda vindt troost in de armen van haar ex-babysitter Jay MacCallan Stewart, en dit tot groot ongenoegen van haar moeder, Corinna Newsam, die er niet alleen moeite mee heeft dat haar dochter nu een relatie heeft met een vrouw, maar deze vrouw ook nog eens verdenkt van de moord op Philip. Het is volgens Corinna bovendien niet het enige verdachte overlijden uit het verleden van Stewart, want ook enkele van haar zakenpartners zijn in dubieuze omstandigheden gestorven.
 
Om Stewarts schuld te bewijzen doet Corinna een beroep op psychiater Charlie Flint wiens carrière in het slop zit na een verkeerde beoordeling tijdens een rechtszaak. Flint staat niet te springen om Corinna te helpen, maar omdat ze toch niets anders omhanden heeft, stemt ze na lang aarzelen toch toe. Bovendien biedt de trip naar Oxford Flint de kans om uit te zoeken wat ze echt voelt voor dr. Lisa Kent, met wie ze al een tijdje flirt en een affaire overweegt.
 
Blinde obsessie
is opgebouwd rond de memoires van Jay MacCallan Stewart die worden afgewisseld met de gebeurtenissen in het heden. Daardoor krijgen we een uitgebreide karakterstudie in het hoofd van Stewart en Val McDermid laat de lezer lang in het ongewisse over de (on)schuld van Stewart. Ben je in het begin van het boek immers geneigd Corinna Newsam te geloven, dan begin je nadien toch enkele keren te twijfelen.
 
Het verhaal speelt zich grotendeels af op de terreinen van de universiteit van Oxford, waar ook McDermid tijdens haar studentenjaren vertoefde. Het boek geeft een blik in de compacte maar hechte gemeenschap van Oxford, waar minder koosjere gebeurtenissen met de glimlach worden verdoezeld om de goede naam van de universiteit niet in gevaar te brengen.
 
Hoewel McDermid in interviews altijd te kennen heeft gegeven dat ze haar eigen geaardheid niet nodeloos zou gebruiken in haar boeken, heeft ze voor Blinde obsessie deze principes overboord gegooid. Van de zes hoofdpersonages zijn er immers maar liefst vijf lesbisch en dat heeft zo zijn invloed op het verhaal. Het tempo in het boek lijkt soms ondergeschikt aan de onderlinge relaties tussen de personages en hoe deze met homoseksualiteit en het uit de kast komen omgaan.Knap geschreven, en het past ook wel in het verhaal, maar het haalt de spanning er een beetje uit. McDermid kan echter nog altijd rekenen op haar gave schrijfstijl en ze weet nog steeds perfect hoe ze een verhaal moet opbouwen en vertellen. Daarom alleen is dit boek zeker de moeite van het lezen waard.
 
Val McDermid: Blinde obsessie, Luitingh, Amsterdam 2011, 432 p. Vertaling van Trick of the dark. ISBN 9789021804590. Distributie Veen Bosch & Keuning.
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2011

Meer besprekingen over Val McDermid

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri