Misdaad

Val McDermid: De wrede hand

door Karen Vandyck

De wrede hand is het vijfde verhaal van Val McDermid met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill in de hoofdrol. Met 'Wire in the Blood' hebben de twee ondertussen ook hun eigen televisiereeks, die o.m. wordt uitgezonden op Canvas.
 
Op de eerste bladzijden van De wrede hand wordt Tony Hill in het ziekenhuis aangevallen door een ontsnapte psychiatrische patiënt met een bijl. Met één welgemikte slag wordt Tony's volledige knieschijf verpulverd, waardoor hij de rest van het boek in het ziekenhuis ligt. Ondertussen belandt Robbie Bishop, de sterspeler van de plaatselijke voetbalclub Bradfield, met mysterieuze symptomen in hetzelfde ziekenhuis. Enkele dagen later sterft Bishop, net nadat een alerte arts vaststelde dat hij werd vergiftigd. Carol Jordan en haar team zware misdrijven krijgen de zaak toegewezen. Ze ontdekt al snel een tweede verdacht overlijden: de rijke maar teruggetrokken Danny Wade werd even voordien eveneens vergiftigd.
 
In een tweede verhaallijn volgen we moslim Yousef Aziz, die druk bezig is een bom ineen te knutselen. Aziz laat de bom onder de grote tribune van het stadion van Bradfield ontploffen tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd. De schade is niet te overzien en er vallen een dertigtal doden, waaronder Aziz zelf. Ook Tom Cross, een voormalige collega van Jordan, is bij de slachtoffers en bezwijkt even later in het ziekenhuis. Na onderzoek blijkt echter dat ook Cross stierf ten gevolge van een vergiftiging. Nadat het CTC (Counter Terrorism Command), een bende macho's die geen tegenspraak dulden, het onderzoek naar de bomaanslag overneemt, kan Jordan haar volledige aandacht aan de gifmoorden schenken. Ondertussen probeert Hill vanuit zijn ziekenbed zijn steentje bij te dragen aan het onderzoek, maar Jordan heeft aanvankelijk geen oren naar zijn - volgens haar - te vergezochte verbanden en theorieën.
 
Val McDermid toont in De wrede hand andermaal haar uitzonderlijke talent om een boeiend verhaal te vertellen. Haar personages zijn zodanig uitgewerkt dat het mensen van vlees en bloed lijken, en met de nodige humor houdt McDermid het verhaal luchtig. De Schotse schrijfster focust vooral op de relatie tussen Carol Jordan en Tony Hill, een relatie waarvan de personages zelf niet eens weten wat die precies inhoudt. Er wordt heel wat af gekibbeld tussen beide personages in dit boek, maar het is ook duidelijk dat Hill en Jordan niet zonder elkaar kunnen. Hun relatie wordt nog extra op de proef gesteld wanneer de moeder van Hill plots opduikt, waardoor hij met een klap wordt herinnerd aan zijn ongelukkige en liefdeloze jeugd.
 
Doordat de persoonlijke relatie tussen Hill en Jordan centraal staat, en McDermid ook de nodige aandacht besteedt aan het uitwerken van de andere personages, is De wrede hand helaas minder spannend dan de voorgaande delen in de 'Tony Hill'-serie. Het is ook ietwat knullig hoe de dader zich laat inrekenen, vooral omdat hij voordien kon wegkomen met een paar bijna perfecte moorden. Met het thema van moslimterrorisme denkt McDermid trouwens ook aan de actualiteit en in de playboy Robbie Bishop, die een relatie had met een knappe dj, herkent natuurlijk iedereen David Beckham. Kortom, De wrede hand is een uitermate goed geschreven verhaal, met helaas iets te weinig spankracht om een echte topthriller te zijn.
 
Val McDermid: De wrede hand, Luitingh, Amsterdam 2008. Vertaling van Beneath the bleeding. ISBN 9789021801360. Distributie Veen Bosch en Keuning
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2008

Meer besprekingen over Val McDermid

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri