Natuurfotografie

Joel Sartore: Photo Ark: Een unieke inventarisatie van het dierenrijk

door Kris van Zeghbroeck

‘If you think about the stuff I'm photographing here, it's mainly ghosts. It's all ghosts. Just little remnants. Just little bitty pockets of wildlife. That's all that's left.  […] for most of my job, it's just little remnants, little scraps of what used to be. I'm just photographing the last of everything. Whether it's wolves or grizzly bears or rhinos, jaguars or parrots in South America. It's the last of everything I'm photographing. It's really kind of tragic’. (PBS.org)

De Amerikaan Joel Sartore is een vaak bekroonde natuurfotograaf en natuurbeschermer, die al meer dan 25 jaar als fotograaf voor National Geographic de wereld afreist in moeilijke omstandigheden. Toen borstkanker werd vastgesteld bij zijn vrouw Kathy was de vaak uithuizige Sartore aan huis gebonden om te zorgen voor hun drie jonge kinderen. De dood en het verdwijnen van culturen en diersoorten beheersten zijn gedachten.

De idee om in het spoor van de tekenaar John Audubon portretfoto’s van dieren in gevangenschap samen te brengen in een Photo Ark voor het nageslacht, groeide zo uit in een lange termijn project dat intussen al meer dan 10 jaar loopt en waarschijnlijk in totaal 25 jaar in beslag zal nemen. Aan het huidige tempo zal in 2100 de helft van alle dierensoorten op aarde uitgestorven zijn. Het is Sartores doel om de meer dan 12.000 soorten in gevangenschap levende dieren te portretteren. In mei 2016 rondde hij de kaap van de 6000 met de foto van een neusaap in Singapore Zoo.

Het citaat over wildlife photography in het wild bovenaan de tekst spreekt boekdelen over het pessimistische gevoel dat Sartore heeft over de toekomst van dieren in het wild. Zijn project Photo Ark, rond dieren die in studio-omstandigheden tegen canvas gefotografeerd worden, wil door intieme portretten de bewustwording rond dieren en het behoud/herstel van hun leefgebieden in de hand werken.

Sartotore ziet zichzelf als een dierenambassadeur onder het motto: ‘Als we soorten redden, redden we onszelf’. De mens is de grootste oorzaak van de achteruitgang in dierensoorten, maar is tevens afhankelijk van diezelfde natuur voor zijn voortbestaan. Sartore presenteert elk dier als een kunstwerk van onschatbare waarde dat onze wereld verrijkt.

Onder de noemers 'Spiegels', 'Partners', 'Tegenpolen', 'Rariteiten' en 'Hoopvolle verhalen' worden dieren gegroepeerd met vermelding van de soort en hun status op de IUCN-Lijst (International Union for Conservation of Nature). De witte of zwarte achtergrond (soms bewerkt met Photoshop) maakt dat de dieren op gelijke voet staan en dat hun persoonlijkheid benadrukt wordt.

Tussendoor maakt Sartore ruimte voor zogenaamde helden, mensen die zich overal ter wereld inzetten voor het behoud van een soort of leefomgeving. Tevens wordt er achteraan het fotoboek kort ingegaan op het project Photo Ark en de manier waarop de foto’s tot stand komen. Zo worden kleine dieren doorgaans in een aangepaste tent gefotografeerd. Naar schatting werden meer dan 400 van de meer dan 6000 foto’s gebundeld in Photo Ark: Een unieke inventarisatie van het dierenrijk. In het Engels bestaan er dan ook verschillende uitgaven van het project in uiteenlopende thematische vormgevingen.

Joel Sartore: Photo Ark: Een unieke inventarisatie van het dierenrijk, Fontaine Amsterdam, 2017, 399 p. : ill. ISBN 9789059567375. Distributie: Agora Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri