Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2018

Emily Fridlund: Een geschiedenis van wolven

door Kris van Zeghbroeck

Emily Fridlund groeide op in Minnesota en woont tegenwoordig in de Finger Lakes regio (New York). Ze behaalde een doctoraat Literatuur en Creative Writing aan de University of Southern California en doceert aan de Cornell University. Een aantal van haar kortverhalen verschenen in uiteenlopende publicaties.

Uit een van die verhalen groeide het eerste hoofdstuk van haar debuutroman History of Wolves (2016, vertaling Een geschiedenis van wolven). Het succes van deze bildungsroman, genomineerd voor de shortlist van de Booker Prize 2017, effende het pad voor haar eerste verhalenbundel, Catapult (2017), bekroond met de Mary McCarthy Prize.

De tiener Linda groeit op in spartaanse omstandigheden met haar ouders in Minnesota. Ze wonen geïsoleerd in de restanten van een afgelegen oude hippiekolonie aan de rand van de wildernis. Linda was het enige kind in de voormalige commune en vindt later als ‘freak’ geen aansluiting met de schoolgaande kinderen uit de buurt.

De wildernis is haar thuis en ze trekt er regelmatig op uit met de kano en de honden, zwervend op het water of in de bossen. Die band met de natuur inspireert haar fascinatie met wolven. Een leerkracht die later beschuldigd wordt van pedofilie, moedigt haar aan om deel te nemen aan een geschiedeniswedstrijd voor scholen. Met een onorthodoxe bijdrage over wolven (cf. de titel van de roman), krijgt ze een eervolle vermelding.

Wanneer een religieus koppel met een ziekelijk kind aan de andere kant van het meer neerstrijkt, promoveert Linda tot betaalde kinderoppas en toeverlaat van de echtgenote, met referenties naar Charlotte Brontës Jane Eyre. De uiteindelijke dood van het kind wordt reeds vroeg geprojecteerd, met de nodige speculaties en reflecties over verantwoordelijkheid en schuld en boete.

In zekere zin maakt Linda nu voor het eerst deel uit van een gezin en laat ze zich door het koppel met kind op sleeptouw nemen. Hoewel de tiener Linda (met enige volwassen reserve) vrijgepleit wordt, blijven de gebeurtenissen rond de dood van het kind en de reflecties over het pedofilieschandaal haar achtervolgen als volwassene.

Het boek is opgedeeld in twee delen, getiteld ‘Wetenschap’ en ‘Gezondheid’, die refereren naar een citaat van Mary Baker Eddy uit haar boek Science and Health with Key tot the Scriptures (1875). Zij is de grondlegger van de Church of Christ, Scientist en Christian Science (niet te verwarren met Scientology). Centraal is de gedachte dat leven en intelligentie puur spirituele gegevens zijn, volledig los van materie. Daardoor is ziekte niet meer dan een illusie die door gebed bestreden wordt.

Fridlund gebruikt deze referentie om het centrale thema van religie en zingeving in de verf te zetten. De tweedeling maakt dat ze onder de noemer ‘Wetenschap’ de observaties en gevoelens van Linda als tiener laat primeren, terwijl onder de noemer ‘Gezondheid’ interpretatie en zingeving primeren van de oudere, verbitterde Linda, die als volwassene terugblikt op de gebeurtenissen.

Emily Fridlund: Een geschiedenis van wolven, Signatuur 2017, Amsterdam, 291 p. ISBN  9789056725556. Vertaling van History of Wolves door Erik de Vries. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri