Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2018

Robert Bryndza: Het meisje in het ijs

door Karen Vandyck

Het meisje in het ijs is het eerste in het Nederlands vertaalde deel van een reeks rond inspecteur Erika Foster. Ondertussen zijn er in Bryndza’s thuisland Groot-Brittannië al vijf delen verschenen rond de eigenzinnige inspecteur met Slovaakse roots. Hoewel dit een eerste deel is, heeft Foster al heel wat meegemaakt voorafgaand aan dit verhaal. Soms lijkt het alsof je zelfs een paar delen gemist hebt. Zo is Fosters vriend Marc kort voor aanvang van het verhaal tragisch omgekomen en probeert ze aan het begin van het boek na een rouwperiode haar leven en werk weer op te nemen. Ze mist Marc, die niet alleen haar man maar ook een collega was, nog ontzettend hard en haar leidinggevenden twijfelen of ze emotioneel al voldoende hersteld is van het zware verlies. Omdat ze echter een van de beste inspecteurs van de streek is, krijgt Foster toch de leiding over een heel delicate zaak.
 
De jonge Andrea Douglas-Brown werd onder een dun ijslaagje dood teruggevonden in de vijver van een museum. Douglas-Brown was al een paar dagen vermist en haar dood schokt heel Londen. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man en haar verloofde een vooraanstaande ondernemer. Heel anders dan de vier familieloze prostituees die eerder in gelijkaardige omstandigheden werden vermoord. Maar Foster wil gerechtigheid voor álle slachtoffers en bijt zich als een pitbull vast in het onderzoek. Daarbij schuwt ze het niet om buiten de lijntjes te kleuren. Herhaaldelijk wordt ze door haar leidinggevenden – onder druk van vader Douglas-Brown – op de vingers getikt vanwege haar onconventionele onderzoekmethodieken. Maar Foster komt wel steeds dichter bij de waarheid en dat maakt de dader zenuwachtig en impulsief.
 
Robert Bryndza heeft een toegankelijke en snelle schrijfstijl waardoor Het meisje in het ijs gemakkelijk wegleest. Korte hoofdstukjes en veel dialogen maken dat het tempo in het verhaal blijft. Inhoudelijk neemt het boek een vliegende start en vanaf de proloog ben je benieuwd hoe dit gaat aflopen.
 
Bryndza weet de spanning doorheen het boek goed vast te houden, maar een aantal inconsequenties in het verhaal maken dat dit boek net geen topper is. Zo blijf je een beetje op je honger zitten wat Erika Fosters tragische verleden betreft. Foster overschrijdt soms ook wel een morele grens. Leuk voor de lezer en het verhaal, maar niet echt geloofwaardig. Het is ook maar de vraag of een iPhone nog werkt als hij vier dagen in de sneeuw heeft gelegen. Deze details maken dat Het meisje in het ijs een ideaal tussendoortje is, maar het boek blijft niet genoeg hangen en is te weinig vernieuwend om boven de middelmaat uit te stijgen.
 
Robert Bryndza: Het meisje in het ijs, De Boekerij, Amsterdam 2018. 380 p. ISBN 9789022582022. Vertaling van The girl in the ice door Willeke Lempens. Distributie: Lannoo 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri