Tentoonstelling

Bib Sint-Niklaas: Nooit meer typen. Het verhaal van het schrijven

door Bib Sint-Niklaas



Schrijfmachines van W.F. Hermans
Schrijfmachines, kladboekjes, manuscripten, parafernalia van hedendaagse auteurs
Unieke handgeschreven tekst van Lucebert 
9 maart – 22 april 

“Nooit meer typen” – onder die titel gaat een geschiedenis schuil van liefde en passie. De liefde van één van de meest gerenommeerde auteurs van ons taalgebied voor schrijfmachines; de passie van een boekhandelaar voor deze schrijver. Willem Frederik Hermans is de auteur, Gert Brouns de gepassioneerde boekhandelaar. In september 2013 verwerft boekhandel Limerick te Gent na een veelbesproken en geanimeerde wedstrijd, de collectie typemachines van Hermans. 161 machines staan inmiddels opgesteld in een speciaal ontworpen Hermans-kamer, alle machines vonden een adoptieouder, worden in bruikleen gegeven voor tentoonstellingen, enz.
 
Onder dezelfde titel organiseert de bibliotheek van Sint-Niklaas  een tentoonstelling rond een selectie schrijfmachines, relevante geschriften en parafernalia  uit deze unieke Hermans-collectie. Ook een selectie bibliofiele werken van Hermans uit de privécollectie van Gert Brouns zal op de tentoonstelling te zien zijn.  
 
Maar de bib van Sint-Niklaas, verkozen als meest auteursvriendelijke bibliotheek van 2014-2017, gaat verder en breidde, met medewerking van een keur aan hedendaagse auteurs die de voorbije jaren te gast waren in de bib, deze selectie Hermansiana uit tot “een verhaal van het schrijven”.  
 
Meer dan dertig auteurs doken in hun privéarchief of ontmantelden een deeltje van hun schrijfkamer en lenen materiaal uit dat onmiddellijk verband houdt met hun dagdagelijks schrijversbestaan: schrijfmachines waarop hun loopbaan vorm gekregen heeft, kroonpennetjes, potloden en stempels, kladschriftjes, eerste aanzetten en manuscripten, schilderijtjes, OXO-tassen en flesjes Scheldewater, enz. Tussen de bruikleengevers bevinden zich ondermeer Christophe Vekeman, Patrick Lateur, Maud Vanhauwaert, Margot Vanderstraeten, Erik Vlaminck, Delphine Lecompte, Maarten Inghels, Lies Van Gasse en Max Temmerman. Dit deel van de tentoonstelling wordt aangevuld met  uniek  materiaal van gestorven Wase auteurs (Anton van Wilderode, Filip De Pillecyn, Paul Snoek, enz.) uit de collectie van de Bibliotheca Wasiana en privécollecties. Uit Nederland komt een uniek stuk: de schrijfmachine van Annie M.G. Schmidt.  
 
De bib kon de hand leggen op een zeldzame handgeschreven tekst van de “Keizer der Vijftigers”, Lucebert. In deze tekst geeft Lucebert inzicht  in de beweegredenen van zijn poëzie en plastisch werk.
 
Ook het Poëziecentrum verleent haar medewerking aan dit project en zal, in het kader van het Hugo Claus-jaar, enkele bibliofiele uitgaven van Claus presenteren.
 
In het kielzog van dit project, organiseert de bib voor de tweede maal “Klinkers”, en nodigt de inwoners van Sint-Niklaas uit tot het schrijven van een kortverhaal over de verborgen en persoonlijke geschiedenis van de stad, het verhaal achter de gevels, in verborgen hoekjes en doodlopende straatjes. Alle informatie over dit project vind je op www.klinkers.sint-niklaas.be
 
De tentoonstelling opent op vrijdag 9 maart (20u) met lezingen van Gert Brouns, auteur Yvan De Maesschalck en dichteres Inge Braeckman.  
Op dondag 22 maart (20u) gaan Christophe Vekeman en Dirk Leyman in gesprek over hun liefde voor W.F Hermans en het wel en wee van het schrijverschap.
Op vrijdag 23 maart (20u) onderhoudt Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert de luisteraars over haar nog prille schrijverschap, een causerie over het begin, kladboekjes en werkprocessen, lange nachten en korte dagen.
De tentoonstelling loopt tot zondag 22 april 2018, het weekend van het jaarlijkse literaire festival Archipel.
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri