Tentoonstelling

The American Dream: Amerikaans Realisme 1945-2017

door Kris van Zeghbroeck

Nog tot 27 mei loopt in het Nederlandse Drents Museum (Assen) en de Duitse Kunsthalle Emden de dubbeltentoonstelling The American Dream. Amerikaans Realisme 1945 – 2017. Meer dan tweehonderd werken uit de naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst van iconische en minder bekende kunstenaars. Het Drents Museum focust op de periode 1945-1965, terwijl de Kunsthalle Emden werk van 1965 tot vandaag brengt. Een selectie uit de tentoonstelling van de partner, benadrukt het internationale samenwerkingsverband.

‘1945 – De Tweede Wereldoorlog heeft Europa grotendeels verwoest. Amerika is de toekomst met The American Dream als het grote ideaal. Wie hard werkt, kan alles bereiken. New York wordt de culturele hoofdstad van de wereld. Naast de abstracte kunst van het modernisme, houdt een groep kunstenaars vast aan de zichtbare werkelijkheid. Kunst moet in hun ogen altijd een connectie met het dagelijks leven hebben’.

‘Het resultaat is verbluffend: van de verstilde beelden van Edward Hopper en Andrew Wyeth tot de eigenzinnige Pop Art van Andy Warhol en het precieze fotorealisme van Richard Estes en Ralph Goings. Maar ook een nieuwe generatie realisten als Stone Roberts en Kehinde Wiley blijft verrassen met haar kunst. De geschiedenis van het Amerikaans realisme in The American Dream is een reis door de roerige Amerikaanse geschiedenis van de afgelopen decennia’.

Ook de gelijknamige catalogus zet de verbeelding van ‘The American way of life’ in de verf. Het kunsthistorische overzicht wordt gekoppeld aan de Amerikaanse geschiedenis en de dynamiek van de sociale en politieke bewegingen. Het Amerikaanse realisme en de Amerikaanse geschiedenis worden hier onderworpen aan een ‘reality check’. Centraal staat de mens, ingebed in het stedelijke weefsel, het platteland of de natuur. Elk met onderliggende mythische proporties, waarvan de betekenislaag de afgebeelde dagelijkse realiteit overstijgt.

Stromingen als Ashcan School, Regionalisme, Precisionisme, Magisch Realisme, Stedelijk Sociaal Realisme, Bay Area Figuration, Popart, Fotorealisme, Klassiek Realisme, Verisme, Politieke (en Conceptuele) Kunst en Appropriation Art zijn vele kamers in het huis van het Amerikaanse Realisme. De taferelen uit het dagelijkse leven zijn echter nooit op zich staand, ze zijn per definitie gevat in het nationale ethos van de Amerikaanse Droom. Vraag is of die door religie en ongelijkheid besmette droom (nog) aan de werkelijkheid beantwoordt?

Een essentiële kennismaking met de naoorlogse figuratieve Amerikaanse kunst die, tegen de stroom in, lang in de schaduw van de abstracte kunst gestaan heeft. Ook een belangrijke aanvulling op Robert Hughes persoonlijk getinte, allesomvattende (vanaf 1564 tot nu) Amerikaanse kunstgeschiedenis: Amerika's visioenen : het epos van de Amerikaanse kunst (Balans, 1997).

Harry Tupan (e.a.): The American Dream : Amerikaans Realisme 1945-2017, WBooks 2017, Zwolle, 212 p. : ill. ISBN 9789462582187. Distributie Pelckmans Uitgevers

Edward Hopper: Morning Sun (1952)




deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri