Vertaald proza

BOEKEN NR. 4, APRIL 2018

Jane Gardam: Laatste vrienden

door Katja Feremans

Het rustige dorpje Donhead St Ague in Dorset rouwt om Sir Edward Feathers. Hij overleed niet zolang na die andere coryfee van het Engelse en internationale bouwrecht, Sir Terence Veneering. Tussen beide heren was de rivaliteit zowel in de rechtbank als in de liefde altijd hoog opgelopen. Dat ze op hun oude dag twee naburige huizen hadden gekocht in een dorp waar niets te beleven viel, wordt in het derde deel van Jane Gardams trilogie dan ook toegeschreven aan iets wat ‘de lummelende goden op een saaie dag op de Olympos hadden bekokstoofd om de juridische wereld eens flink te laten lachen’.
 
Op Edwards drukbezochte herdenkingsplechtigheid waren Fred Fiscal-Smith en de drieëntachtigjarige Dulcie, de weduwe van rechter William ‘Pastry’ (vanwege zijn deegachtige gezicht) Willy, zowat de laatste overblijvende vrienden van het clubje juristen dat furore had gemaakt in Zuid-Oost Azië en vooral dan in de voormalige Britse kolonie Hongkong.
 
Fred Fiscal-Smith had er evenwel nooit echt bijgehoord. Hij was meer de alziende vlieg op de muur. Hij herhaalde maar wat graag dat hij getuige was bij het huwelijk van Edward en Betty in Hongkong – Edward had het namelijk te druk gehad om het tijdig aan een vriend te vragen. En kort tevoren had uitgerekend Fiscal-Smith de net verloofde Betty op een feestje de fatale blik zien uitwisselen met de haar toen nog onbekende Terry Veneering, waarna die twee ogenblikkelijk voor elkaar waren gevallen.
 
Pas in dit derde deel van de trilogie komen we meer te weten over de ontwapenende Terry Veneering. Of zijn echte naam nu Venetski of Venski was, niemand lijkt het ooit met zekerheid te hebben geweten. Sir, een schoolhoofd dat even met Terry’s lot was begaan (en op Edwards schooltijd een onuitwisbare stempel drukte) vond Veneering wel goed klinken, dit naar een personage uit Charles Dickens’ roman Onze wederzijdse vriend. Die Veneering was een onaangenaam heerschap, dat met zijn welstand uitpakte, maar Sir leek er alle vertrouwen in te hebben dat Terry de naam in ere zou herstellen.
 
Niet alleen zijn naam, ook Terry’s jeugd had iets Dickensiaans: de armoedige omstandigheden waarin hij opgroeide in Herringfleet, een dorpje aan de noordoostkust van Engeland; een scheepsramp waaraan hij als tiener wist te ontkomen; hoe hij wees werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en dankzij de tussenkomst van een weldoener toch een voorname opvoeding genoot en daarbovenop door een erfenis in de juridische wereld werd gelanceerd.
 
Levendige personages, krasse wendingen, een vlotte stijl en soepele wisselingen van plaats en tijd typeren ook dit sluitstuk van Jane Gardams Old Filth-triptiek. In elk deel wordt hetzelfde verhaal verteld, maar er is altijd meer dan voldoende om voort te willen lezen, want telkens komen er bijkomende aspecten aan het licht over de levens en karakters van Edward, Betty en Terry. Strompelend bewegen ze zich door de ongerijmde wereld, waarbij Jane Gardam nog genoeg ongezegd laat, helemaal in lijn met wat ook de oude weduwe Dulcie terloops opmerkt, namelijk dat een mens zich slechts zelden tot helemaal in de kern laat kennen.

Jane Gardam: Laatste vrienden, Cossee, Amsterdam 2018, 219 p. ISBN 9789059367234. Vertaling van Last friends door Gerda Baardman en Kitty Pouwels. Distributie Pelckmans Uitgevers
 
Andere delen in de trilogie:
 
Jan Gardam: Een onberispelijke man
Jane Gardam: Een trouwe vrouw  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri