Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2018

Dennis Lehane: De vrouw in de spiegel

door Karen Vandyck

Bij de meeste liefhebbers van het thrillergenre is Dennis Lehane geen onbekende. De in Boston geboren en getogen schrijver schreef met o.a. Mystic River, Shutter Island en Gone, Baby, Gone fel gesmaakte boeken die later succesvol verfilmd werden en belangrijke prijzen wegkaapten. Of De vrouw in de spiegel ook zoveel te wachten staat, valt nog af te wachten, maar het is geen ondenkbare piste want ook in dit boek toont Lehane zijn grote talent in het vertellen van verhalen.
 
De vrouw in de spiegel begint met een serieuze knaller. De eerste zin luidt: ‘Op een dinsdag in mei, in haar zevenendertigste levensjaar, schoot Rachel haar man dood’. Wie deze man is, weten we op dat moment nog niet. Hoofdpersonage Rachel Childs is reporter bij een lokale nieuwszender in Boston. Ze is een rijzende ster die binnen een paar jaar bij een van de grote landelijke netwerken wordt verwacht. Haar status wordt nog vergroot door haar huwelijk met Sebastian, eveneens werkzaam in de televisiewereld. Voor de buitenwereld is Rachel de perfecte vrouw. Maar binnenin knaagt er van alles. Ze is grootgebracht door een liefdeloze moeder, kent haar biologische vader niet, haar huwelijk loopt niet over rozen en Rachel komt steeds meer onder druk te staan. Dat resulteert in een zenuwinzinking wanneer ze live op televisie is. Dit betekent meteen ook het einde van haar huwelijk en carrière.
 
Toevallig komt Rachel een oude bekende tegen en na een aantal afspraakjes besluiten ze een relatie te beginnen. Bij Brian Delacroix kan Rachel zich eindelijk weer een beetje ontspannen en beetje bij beetje weet Brian Rachel weer buiten te krijgen. Na haar inzinking durft Rachel immers de deur niet meer uit te komen en leidt ze een kluizenaarsbestaan. Rachel lijkt stilaan uit een diep gat te klauteren, maar dan ontdekt ze toevallig een kleine discrepantie in Brians verhaal dat hij voor zijn werk veel op zakenreis moet. Deze ontdekking zet Rachels hele leven op zijn kop en dwingt haar de vraag te stellen of Brian wel is wie hij beweert te zijn.
 
Dennis Lehane heeft een uitermate filmische schrijfstijl die zich kenmerkt door lange, uitgebreide beschrijvingen van situaties en decors, spaarzame maar zorgvuldig geconstrueerde dialogen en een hoofdpersonage dat vanaf de eerste kennismaking intrigeert. Je ziet de gebeurtenissen in het boek haast voor je ogen afspelen.
 
De vrouw in de spiegel begint langzaam en Rachels achtergrond komt uitgebreid aan bod, wat helpt om haar latere beweegredenen te begrijpen. Beetje bij beetje haalt Lehane de voet van het rempedaal en raakt het verhaal onder stoom om te eindigen in een spannende, actievolle finale. Lehane is een schrijver die zich grondig documenteert en dat komt de kwaliteit ten goede. De vrouw in de spiegel is geen hapklare thriller, maar vergt ook een zeker engagement van de lezer. Je wordt ervoor beloond met uitstekende, spannende lectuur.
 
Dennis Lehane: De vrouw in de spiegel, Ambo/Anthos, Amsterdam 2018, 397 p. ISBN 9789026336263. Vertaling van Since we fell door Bert Meelker. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri