Nederlands proza

Renate Dorrestein: Ontaarde meoders

door Jen de Groeve

Zwier is archeoloog en alleenstaande vader van een 11-jarig dochtertje, Maryemma, die hij tussen het opgraafwerk door zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert op te voeden. Maryemma's moeder, Bonnie, heeft hen namelijk met het oog op haar carrière verlaten. Ontaarde moeder nummer 1. Meijken, die Bonnie haar zus noemt, is sinds haar huwelijk, 37 jaar geleden, het huis niet meer uit geweest. Na een verkrachting op haar 18de heeft zij haar kind (Bonnie) aan haar moeder afgestaan, die uit een oerverlangen om te baren én om een schandaal te vermijden, het kind voor zich opeiste -- een zorgvuldig bewaard geheim van haar en Meijken. Meijken verzonk in een lethargie, want Gods schepping was klaarblijkelijk alleen voor mannen bedoeld, met verlaten en donkere uithoeken, opdat ze met vrouwen ongezien hun gang zouden kunnen gaan. Dan liever de veiligheid van de opsluiting. Meijken is een slachtoffer en ze heeft zich daarbij neergelegd. Ontaarde moeders van een heel andere aard.
 
Het grootste slachtoffer van ontaard moederschap is Maryemma (ze was een 'ongelukje'). Elke dag lijdt ze onder haar moeders keuze en haar vaders machteloze woede daarover. Doorheen vier generaties schijnt zich een akelig duidelijk patroon af te tekenen. Zolang de vrouw wegens haar fysieke mogelijkheden als vanzelfsprekend geacht wordt kinderen te baren, is ontaard moederschap namelijk iets onvermijdelijks. Dorresteins personages geven daar op een extreme manier uiting aan. Het gaat er geestelijk en fysiek hardhandig aan toe, maar de passages over Maryemma kennen heel gevoelige momenten.
 
Ontaarde moeders
 is een heel mooi boek, dat moederschap genuanceerder en met meer ernst belicht dan de luchtige toon aanvankelijk doet vermoeden.

Renate Dorrestein: Ontaarde moeders, Querido, Amsterdam 2017, 231 p. ISBN 9789021406763. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri