Nederlands proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2018

Jan Huys: Slechte kweek

door Jooris van Hulle

In zijn debuutroman Slechte kweek voert Jan Huys, in een (relatief) ver verleden nog winnaar van de Wablieft-prijs voor klare taal, een man ten tonele die ‘in een eindeloze rij tegenslagen en beproevingen’ verzeilt en ten slotte, eens hij dan toch daadwerkelijk een richting aan zijn leven wil geven, regelrecht zijn ondergang tegemoet sukkelt.
 
Al in het openingshoofdstuk van de roman luidt het dat hoofdfiguur Filip met zijn falend geheugen ‘slecht bedeeld is door moeder natuur’, of, zoals hij het zelf uitdrukt, een ‘slechte kweek’, zeker als je gaat vergelijken met wat zijn broer heeft gepresteerd. Gaande de roman wordt het voor de lezer duidelijker en duidelijker dat Filip autistische trekjes vertoont: zijn controledwang neemt ongekende vormen aan, in gesprekken met anderen (als die er al komen) komt hij met de meest onverwachte uitspraken naar buiten, een fietstocht naar het bos verloopt altijd volgens hetzelfde stramien… 
 
Dat hij zijn job als bediende ooit kwijtgespeeld is, heeft dus niet zozeer te maken met zijn ‘schizoïde persoonlijkheid’ (zo luidde het verdicht van de bedrijfsarts), maar eerder met zijn onvermogen hoe dan ook contacten te leggen met zijn omgeving. Voeg daar verder aan toe het feit dat hij nooit losgekomen is van zijn moeder, en dan daagt het de lezer al snel dat een en ander dramatisch moet aflopen. In wezen wordt Filip, ook als hij beslist heeft eindelijk eens zelf een allesbepalend initiatief te nemen, weer de speelbal van het noodlot.
 
Hoe en in welke omstandigheden dit alles gebeurt, moet de lezer zelf gaan ontdekken. Slechte kweek blijft alles bijeen genomen erg voorspelbaar, met een plotontwikkeling die bijzonder mager is qua ideeëngoed en in een poging aansluiting te vinden bij de actualiteit onder meer teruggrijpt naar de collectieve obsessie met en rond kindermisbruik. Om toch maar de indruk te wekken dat het hier gaat om een ‘literaire’ creatie, meent de auteur zijn stijl te moeten opsmukken, wat leidt tot overtrokken zinnen als deze:
 
‘Bij Boemke zijn de alarmsignalen die na het eerste telefoongesprek waren afgegaan geëscaleerd tot een pandemonium van loeiende sirenes.’
 
Of deze:
 
‘Het duurt even om de adrenalinestroom tot zijn normaal kabbelen terug te brengen.’
 
De lezer zal wel begrijpen, maar of die dergelijke uitschuivers ook zal weten te smaken?
 
Jan Huys: Slechte kweek, EPO, Antwerpen 2018, 214 p. ISBN 9789462671379 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri