Nederlands proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2018

Walter van den Broeck: Een lichtgevoelige jongen

door Jooris Van Hulle

22 juni 1953: een broeierig hete dag, geen school, want de onderwijzers houden die dag een conferentie over de nieuwe spelling die op til staat. In Olen, meer precies Overdevaart op de wijk Klein Korea, worden militaire manoeuvres gehouden die onze soldaten moeten voorbereiden op hun strijd tegen de communisten. Voor de twaalfjarige Valentijn, de vertellende ikfiguur, die in de Cité woont en daarom juist wat neerbuigend neerkijkt op de 'boerenkloten' van Overdevaart, kondigt de dag zich aan als een avontuur zonder weerga. Gewapend met zijn 'kodak' gaat hij met een aantal kameraadjes het verloop van de manoeuvres volgen, maar belangrijker nog is dat hij daar ook Martha zal ontmoeten, het meisje op wie hij hopeloos verliefd wordt.
 
Een lichtgevoelige jongen is een roman uit 2001, nu in herdruk verschenen. Walter van den Broeck vertelt het verhaal van die ene dag in een wervelend relaas van elkaar snel opvolgende anekdotes. Wat op het eerste gezicht een amusant verhaal lijkt over kwajongens in het Vlaanderen van begin de jaren '50, krijgt gaandeweg de allures van een tragische confrontatie met de wereld van de volwassenen. De ietwat wijsneuzige Valentijn komt tot het besef dat hij tussen de mensen van Overdevaart eigenlijk niets betekent. Als hij op een wel heel brutale manier geconfronteerd wordt met de (seksuele) wreedheden van de volwassenen en, nadat hij haar bedrog heeft ontdekt, ook nog de dood van Martha moet meemaken, blijft alleen nog dit verlangen over: ‘De wereld moest nu maar eens even ophouden met zich door mij te laten ontdekken’, want: ‘achter het zichtbare alles steekt een verdoken alles dat niemand ziet maar dat wreed is en zonder medelijden de wereld bestuurt.’
 
Iets te nadrukkelijk komt Van den Broeck hier aan het slot van de roman zelf aan het woord in een vorm van verantwoording van zijn schrijverschap:  
 
‘Iemand moest toch op de wacht staan en voor al die nietsvermoedende mensen de wereld bij elkaar blijven liegen, zodat ze ongestoord konden slapen en morgen weer opgewekt aan de slag konden.’ Meteen ook maakt hij de cirkel rond, die was aangezet in de opdracht die aan de roman voorafgaat en waarin Van den Broeck zich in de traditie plaatst van de Vlaamse literatuur van Buysse tot Claus en meteen zijn schrijven duidt: ‘Echte en fictieve gebeurtenissen zal ik bij elkaar verzinnen zoals jullie het mij hebben voorgedaan.’ Op die manier ook sluit Een lichtgevoelige jongen, binnen het kader van een ogenschijnlijk pretentieloos jongensverhaal, naadloos aan bij de typische Van den Broeck-thematiek, die de relatie tussen 'zijn' en 'schijn', tussen werkelijkheid en fictie verkent.  
 
Walter van den Broeck: Een lichtgevoelige jongen, Polis, Antwerpen 2018, 236 p. ISBN 9789463103350. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri