Nederlands proza

Kerim Göçmen: Het geheim van de kromme neuzen

door Cedric Van Dijck

Kerim Göçmen leek het wel geweten te hebben. Zijn nieuwe collectie van kortverhalen, Het geheim van de kromme neuzen, biedt de lezer een blik op het moderne Turkije dat onlangs de nieuwsberichten overspoelde. De opzet van de auteur is echter bescheidener dan te trachten de nuances van deze politieke problematiek te ontknopen. Hij toont in acht afzonderlijke verhalen de alledaagse levens van al even onderscheiden Turken.
 
Misschien is dit precies wat het boek zo aantrekkelijk maakt. Met een kennelijke vertrouwdheid stelt het een land voor waarin de sterke familiebanden op het platteland getart worden door de belofte van professioneel succes in de drukke grootstad. Het Turkije dat uit deze verzameling voortkomt, is vaak meer westers dan verwacht. De reden daarvoor wordt duidelijk in ‘De Ruiter’ een fictionele getuigenis, op een doordachte wijze door kinderogen gefocaliseerd, die het moderniseringsproces uit de jaren vijftig en de weinig gekende implicaties van het Amerikaanse Marshallplan in Turkije als thema neemt.  
 
Maar het verhaal dat ver boven de andere uitsteekt, is ‘Het geheim van de kromme neuzen’, waaraan de bundel zijn mooie titel ontleent. 'Laat ik mijzelf bij gebrek aan een betere benaming een kwelgeest noemen,' begint de protagonist. Göçmen beschrijft hoe een jonge Turk, als kind ontvoerd, probeert zijn identiteit te achterhalen. 'Ik wil een verhaal dat een einde maakt aan mijn lijden, dat mij overtuigt dat het zo moet zijn gegaan.' Vooral de subtiliteit waarmee zijn relaas geschetst wordt, in vergelijking met de afgeronde, gesloten verhalen die het omgeven, is bewonderenswaardig. <br /> 
Als terugkerend motief wordt in de meeste van deze verhalen gealludeerd op de oostelijke streken van het land, 'waar de Zwarte Zee tot diep in de buik van het Kaukasusgebergte doordringt.' Dit is de regio van het ruwe, ongekende, authentieke Turkije. Verhalen over de culturele gewoonten daar zouden een specifieke curiositeit - en bij implicatie een zekere originaliteit - met zich gebracht hebben.  
 
Deze bundel verzamelt een reeks van verhalen die de meesten al gelezen zullen hebben: een zakenman die een affaire begint, een echtelijk paar waarvan de succesjaren voorbijgestreefd zijn, een dorpsleraar die zelfmoord pleegt... Het lijkt me een gemiste kans om het Turkije van Istanboel tot Ankara niet af te wisselen met die vast intrigerende levens uit het oosten om zo een meer volledig en gevarieerd beeld van het land van de kromme neuzen te vormen.
 
Kerim Göçmen: Het geheim van de kromme neuzen, Van Oorschot, Amsterdam 2013, 189 p. ISBN 9789028250949. Distributie Elkedag Boeken
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2013 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri