Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Karin Slaughter: Gespleten

door Karen Vandyck

Er zit duidelijk nog geen sleet op de pen van Karin Slaughter. Na meer dan twintig boeken schudt de Amerikaanse queen of crime met Gespleten schijnbaar moeiteloos opnieuw een absoluut topboek uit haar mouw. Deze standalone gaat in hoofdzaak over de relatie tussen een moeder en haar dochter, die Slaughter tot in de kleinste details uitspit zonder dat het verhaal aan  spanning moet inboeten. Sterk.
 
Andrea Cooper is ervan overtuigd dat ze haar moeder, Laura, door en door kent. Moeder en dochter hebben altijd een goede band gehad, ondanks het feit dat Andrea enkele jaren uit Georgia weg is geweest en in New York vruchteloos een onbereikbare professionele droom heeft nagestreefd. Wanneer Laura borstkanker krijgt, keert Andrea terug naar Belle Isle in Georgia om voor haar moeder te zorgen. Ze versiert een baantje op het callcenter van de 911-hulpdienst en het leven kabbelt rustig verder.
 
Wanneer de twee vrouwen samen lunchen om de 31ste verjaardag van Andrea te vieren, stormt een gewapende overvaller het restaurant binnen en begint in het wilde weg te schieten. Laura doodt de overvaller op uiterst koelbloedige wijze. Andrea is sprakeloos, dit is een kant van haar moeder die ze helemaal niet kent en die ze eigenlijk ook niet wil kennen.
 
Wanneer Andrea enkele avonden later toevallig bij het huis van haar moeder passeert, ziet ze dat een gemaskerde man rond het huis hangt. Er ontstaat een schermutseling waarin Andrea de man doodt en haar moeder haar vervolgens wegstuurt met enkel de coördinaten van een opslagplaats in een andere staat. Andrea kan niet meer helder nadenken en kan niets anders doen dan haar moeders advies opvolgen. Al snel ontdekt ze dat Laura niet is wie ze beweert te zijn en dat ze op de vlucht is voor iets dat in het verleden is gebeurd.
 
Gespleten speelt zich af in een tijdspanne van een week waardoor de gebeurtenissen zich bijna in real time aanbieden en er een constante vaart in het boek zit. Afwisselend krijg je een hoofdstuk in het heden waarin Andrea de hoofdrol speelt en een hoofdstuk in 1986, waarin we kennismaken met de Quellers, een invloedrijke familie die een bedrijf bezit dat op grote schaal sociale fraude pleegt. Dochter Jinx en Andrew, een van de zonen van patriarch Martin Queller, willen hun vader ontmaskeren.  
 
Wat de rol van Laura hierin precies is, wordt hoofdstuk na hoofdstuk geleidelijk aan duidelijk. De twee verhaallijnen zijn vakkundig met elkaar verweven en langzaam maar zeker valt de puzzel voor de lezer én Andrea in elkaar. Slaughter laat regelmatig kleine ballonnetjes op zodat de lezer zelf ook kan meespeuren naar de toedracht van dit alles, maar de spanningsboog blijft mooi strak.
 
Hoewel Gespleten misschien een van Slaughters minst gruwelijke boeken is - er zijn opvallend weinig uiteengereten lichaamsdelen in het boek - is dit toch een echte Slaughter. Want hoe ontregelend is het niet als een persoon die je al je hele leven kent, plots iemand helemaal anders blijkt te zijn? De ontrafeling van Laura’s verleden, haar drijfveren om dit ‘gespleten’ leven te leiden, en de effecten ervan op haar persoonlijkheid zijn met psychologisch inzicht en literair talent geschreven. Slaughter bewijst andermaal dat ze terecht tot de top van de huidige generatie thrillerauteurs wordt gerekend.

Karin Slaughter: Gespleten, Harper Collins, Amsterdam 2018, 494 p. ISBN 9789402701562. Vertaling van Pieces of her door Ineke Lenting. Distributie Agora Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri