Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Chris McGeorge : Tik Tak

door Karen Vandyck

Televisiepresentator Morgan Sheppard wordt wakker, vastgeketend aan een bed in een onbekende hotelkamer. Aanvankelijk denkt Sheppard dat een wilde nacht uit de hand is gelopen, maar wanneer er nog vijf andere mensen in de kamer blijken te zijn die ook niet weten hoe ze daar beland zijn, wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Koffieserveerster Amanda Phillips, schoonmaker Ryan Quinn, theateractrice Constance Ahaern, advocaat Alan Hughes en studente Rhona Michel bevinden zich in dezelfde situatie als Sheppard.
 
Wanneer plots de televisie aanspringt en een gemaskerde man verschijnt, is duidelijk dat dit geen spelletje is en dat er iemand een grondig eitje te pellen heeft met Sheppard. Zo grondig dat het lijk van pyscholoog Phil Winters in de badkuip ligt en de gemaskerde man op de televisie vertelt dat een van hen de moord heeft gepleegd. Sheppard, bekend geworden als presentator van het populaire programma ‘Inhouse Detective’ krijgt drie uur om de dader te ontmaskeren en de rest te bevrijden anders zal het hotel in het centrum van Londen ontploffen.
 
Escape rooms, waarin je met een groepje vrienden wordt opgesloten in een kamer en een uur krijgt om te ontsnappen, zijn momenteel razend populair. Dit inspireerde Chris McGeorge om het locked room murder mystery nieuw leven in te blazen voor zijn scriptie voor een master creatief schrijven. Het claustrofobische gegeven om met een aantal onbekenden in een kamer opgesloten te zitten, is een uitstekend uitgangspunt voor een spannend verhaal.

Maar dan moet je wel waken dat er voldoende ‘vlees’ aan je personages zit en daar schort het een beetje aan in Tik Tak. Protagonist Morgan Sheppard fungeert als de held die de anderen moet redden, maar is zelf een behoorlijk onsympathiek personage, dat verslaafd is aan allerhande roesmiddelen en mooie vrouwen, en die zijn medewerkers en fans als vuil behandelt. De andere personages dienen om Sheppard af en toe een puzzelstukje aan te reiken, maar verdwijnen dan weer snel naar de achtergrond.
 
Tik Tak is snel geschreven – de actie speelt zich af in een paar uren zodat je het boek bijna in real-time leest . De spanning zit goed in het eerste deel van het boek, maar wanneer McGeorge met antwoorden en een dader moet komen, worden de plotgaten en ongeloofwaardigheid van het verhaal pijnlijk duidelijk. Tik Tak vertrekt van een goed idee, maar de uitwerking staat niet helemaal op punt.
 
Chris McGeorge: Tik Tak, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2018, 319 p. ISBN 9789024581054. Vertaling van Guess who door Marion Drolsbach. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri