Misdaad

Nicci French: Wachten op woensdag

door Karen Vandyck

Wachten op woensdag is het derde deel in de serie rond psychotherapeute Frieda Klein. Nadat ze in Dinsdag is voorbij op het nippertje aan de dood ontsnapte, is Klein nog steeds niet terug aan het werk. Haar omgeving maakt zich zorgen om haar, maar Klein spiegelt ze allemaal voor dat ze zich goed voelt en bijna weer de oude is. Door de gebeurtenissen uit het vorige deel mag Klein niet meer officieel met de politie samenwerken, maar toch raakt ze betrokken bij de zaak waarin Ruth Lennox, een moeder van drie, dood in haar huis wordt aangetroffen. Omdat er een aantal spullen ontbreken in het huis volgt de politie aanvankelijk het spoor van een uit de hand gelopen inbraak. Deze piste wordt echter vrij snel verlaten wanneer de gearresteerde inbreker een alibi blijkt te hebben. Ruths man wordt nu de voornaamste verdachte, zeker wanneer aan het licht komt dat Ruth al meer dan tien jaar een affaire had.
 
In een tweede verhaallijn volgende we de gepensioneerde journalist Jim Fearby, die met een maniakale obsessie de moordenaar van een aantal vermiste meisjes probeert op te sporen. Fearby’s bezetenheid heeft voor de onschuldig veroordeelde George Conley de vrijlating opgeleverd, maar Fearby wil ook de echte dader achter de tralies. Door een toevalligheid komt Klein in contact met Fearby en zo komen beide verhaallijnen samen. Ondertussen heeft Klein het ook aan de stok met collega Hal Bradshaw (die haar taak als politieadviseur overnam), staat inspecteur Malcolm Karlsson tussen twee vuren, worstelt rechercheur Yvette Long met een schuldgevoel na de gebeurtenissen uit het vorige deel, herbouwt klusjesman Jozef Kleins badkamer, slaat Kleins nichtje Chloe de ouderlijke deur achter zich dicht, en blijkt zij ook bevriend te zijn met de het oudste kind van Ruth Lennox. En dan is er nog Sandy, Kleins partner in New York, die haar het hele boek door ongeruste brieven schrijft (zijn functie in het verhaal is overigens niet echt duidelijk).
 
Wachten op woensdag
is een tegenvaller. Er zijn te veel personages en te veel plotlijnen, die bovendien in alle richtingen gaan, waardoor de weinige spannende momenten voortdurend worden onderbroken. Ook Frieda Klein is in dit boek niet echt een interessant personage. Er gebeurt te veel met haar, waardoor ze niet eens de tijd heeft om rustig in bad te gaan (maar daar wel een heel boek over nadenkt). Dit is tot dusver het zwakste deel uit de reeks die zal bestaan uit acht boeken. Na een aarzelende start met Blauwe maandag leek het auteursechtpaar Nicci French zich nochtans te herpakken met Dinsdag is voorbij, maar helaas krijgt dit geen vervolg. Zoals steeds valt er op de schrijfstijl weinig af te dingen, maar van een gevestigde naam als Nicci French verwacht je meer dan dit te uitgesponnen, weinig memorabele Wachten op woensdag.  
 
Nicci French: Wachten op woensdag, Ambo/Anthos, Amsterdam 2018, 491 p. ISBN 9789026328855. Vertaling van Waiting for Wednesday door Irving Pardoen en Caecile de Hoog. Distributie VBK België
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri