Misdaad

Nicci French: Dinsdag is voorbij

door Karen Vandyck

Dinsdag is voorbij is een unicum in de carrière van Nicci French. Het is namelijk na twaalf standalone verhalen het tweede deel van een reeks en dus het eerste boek waarin het hoofdpersonage al eens eerder in een van hun boeken is verschenen. Het gaat om Frieda Klein, die voor het eerst haar opwachting maakte in Blauwe maandag.
 
Een sociaal assistente treft in de woonkamer van de alleenstaande Michelle Doyce het naakte lijk aan van een onbekende man. Aangezien het lichaam al in staat van ontbinding is, is de identificatie moeizaam en bovendien blijkt Doyce ernstige psychische problemen te hebben waardoor ze enkel wartaal uitkraamt en de speurders niet kan helpen. Bij gebrek aan bewijsmateriaal en aanknopingspunten gaat de politie ervan uit dat Doyce de dader is en dus zal het onderzoek snel worden afgesloten. Hoofdinspecteur Karlsson roept voor alle zekerheid toch de hulp in van psychotherapeute Frieda Klein. Haar taak bestaat erin door te dringen tot Doyce en zo te achterhalen wat er precies is gebeurd. Klein gelooft in de onschuld van Doyce en begint haar eigen onderzoek. Ze ontdekt al snel de identiteit van de dode man en dat deze een paar onfrisse praktijken op zijn kerfstok heeft. Beetje bij beetje kunnen Klein en Karlsson de waarheid rond de moord ontrafelen.
 
Blauwe maandag
was nog een beetje een aarzelende start van de reeks en de auteurs leken nog niet helemaal hun ritme gevonden te hebben, maar in Dinsdag is voorbij is het schrijversechtpaar heel wat meer op dreef. Het personage van Frieda Klein voelt in dit tweede deel niet alleen voor de lezer vertrouwder aan, maar duidelijk ook voor de auteurs. Uit het eerste deel weten we dat Klein een bijzonder complexe en eigenaardige vrouw is die het liefst met rust gelaten wordt en mensen niet graag dichtbij laat komen. Op professioneel gebied gaat ze zeer doortastend en gedreven te werk en schrikt ze er niet van terug om mensen tegen de schenen te schoppen. In dit tweede deel dringen we dieper door tot Frieda Klein en leren we haar angsten en drijfveren kennen. Ook haar omgeving, die we al kennen uit Blauwe maandag, keert terug: haar ex-schoonzus Olivia en haar dochter Chloe, de Poolse klusjesman Jozef, Kleins (ex)geliefde Sandy, hoofdinspecteur Karlsson, haar collega Reuben… ze spelen allemaal een rol(letje) in Dinsdag is voorbij en laten elk een aspect van Kleins persoonlijkheid zien. Bovendien zijn deze nevenpersonages beter geïntegreerd in het verhaal dan in Blauwe maandag.
 
Dit tweede deel is een sterk misdaadverhaal met een spannende en aannemelijke plot zonder nodeloos bloedvergieten. Het verhaal zit knap in elkaar en French’ verzorgde schrijfstijl, enkele verrassende wendingen en het complexe, maar boeiende hoofdpersonage maken van Dinsdag is voorbij een sterk boek. Dat belooft voor de volgende zes boeken uit de reeks.
 
Nicci French: Dinsdag is voorbij, Ambo/Anthos, Amsterdam 2017, 447 p. ISBN 9789041424365. Vertaling van Tuesday’s gone door Irving Pardoen. Distributie VBK België
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri