Misdaad

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Belinda Bauer: Blinde drift

door Karen Vandyck

‘Een scherpzinnige, stijlvolle en intelligente roman over hoe we trauma’s overleven. Blinde drift weet in een vlot geschreven tempo de belevingswereld van kinderen op te roepen, en de wijze waarop zij drama’s waarnemen en daarmee omgaan. Dit boek overstijgt de grenzen van zijn eigen genre en laat je achter met een gevoel dat nog lang blijft hangen.’ Dit is niet het perspraatje van de achterflap van Blinde drift, maar de motivering van de jury van de Man Booker Prize die dit zesde boek van Belinda Bauer opnam in hun longlist. Na Kind 44 van Tom Rob Smith is Blinde drift pas de tweede literaire thriller die deze eer te beurt valt.
 
Het is een bekroning voor de Britse Belinda Bauer die al vijf ontzettend sterke boeken op haar naam heeft staan. Nadat ze eerder al in het hoofd kroop van een autist (Wat dood is) of een demente (De schitterende doden) nestelt ze zich in Blinde drift in het hoofd van een kind. De elfjarige Jack en zijn zusjes Merry en Joy wachten in hun auto die naast de snelweg op de pechstrook staat. Hun hoogzwangere moeder is vertrokken om de dichtstbijzijnde praatpaal te zoeken om hulp te vragen. Ze zou zo snel mogelijk terug zijn.
 
Maar een uur later is hun moeder nog steeds niet terug. Jack besluit samen met zijn zusjes op zoek te gaan. Ze zullen hun moeder nooit vinden want een onbekende heeft haar vermoord. Jaren later wonen de drie kinderen alleen in het ouderlijke huis. Hun vader heeft hen verlaten en de dertienjarige Jack heeft nu de leiding. Omdat ze bang zijn van de kinderbescherming ziet Jack er streng op toe dat de buitenkant van het huis piekfijn in orde is. De binnenkant is echter een rommeltje. Stapels kranten met artikels over hun moeder liggen verspreid in het huis.
 
Jack trekt er ’s nachts op uit om in te breken in huizen van mensen die op reis zijn. Dan steelt hij gezond voedsel voor zijn zusjes en spullen die hij kan verkopen om wat geld in handen te hebben. Jacks nachtelijke bezoekjes staan bij de politie bekend als de dief ‘Goudhaartje’, maar tot dusver is Jack steeds uit de handen van de speurders kunnen blijven. Totdat hij tijdens een inbraak toevallig het mes terugziet dat zijn moeder heeft neergestoken. Jack hoopt dat er nu eindelijk een doorbraak komt in de zoektocht naar de moordenaar van zijn moeder.
 
In een andere verhaallijn maken we kennis met inspecteur John Marvel die tegen zijn zin de zaak van Goudhaartje in handen krijgt. Marvel werkt bij moordzaken en voelt zich te goed om simpele inbraken te onderzoeken. Dat zijn team met brigadiers Reynolds en Rice zich niet altijd van hun meest snuggere kant laat zien, helpt ook niet aan Marvels goede humeur. Maar dan krijgt hij plots de kans om de moordzaak van Jacks moeder op te lossen. Marvel gooit zich als een pitbull op het onderzoek en zal niet rusten voor hij de waarheid heeft bovengespit.

Bauer laat de verhaallijnen op een prachtige wijze samenvloeien en zelfs wanneer duidelijk wordt wie de dader is, blijft het boek boeien. Je wil immers weten hoe het met Jack afloopt en wat er in zijn hoofd omgaat. Belinda Bauer heeft een erg mooie schrijfstijl, die je meteen in het verhaal trekt. Je hebt met Jack te doen en Bauer beschrijft treffend wat er in het hoofd van de jongen omgaat. Je leert zijn twijfel en zijn angsten, maar hij moet zich sterk houden voor zijn zusjes. Met Blinde drift heeft Bauer niet alleen een knap spannend boek geschreven, maar ook eentje dat stof tot nadenken geeft. Sterk boek.

Belinda Bauer: Blinde drift, Bruna, Amsterdam 2018, 396 p. ISBN 9789400507647. Vertaling van Snap door Valérie Janssen. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri