Misdaad

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Julia Heaberlin: Vergeet me niet

door Karen Vandyck

Carl Feldman was een succesvolle en bekende fotograaf, tot hij werd beschuldigd van moord. Voor deze misdaad werd hij vrijgesproken, maar de zaak werd nooit opgelost. Feldman zit nu in een verzorgingstehuis in Texas. De eenzame 62-jarige man is jongdement en zijn geheugen laat hem steeds meer in de steek. Hij krijgt het bezoek van een jonge vrouw die beweert dat ze zijn dochter is. Ze gelooft echter dat Carl verantwoordelijk is voor de dood van haar zusje Rachel jaren geleden. Omdat het risico bestaat dat Carl zich de waarheid binnenkort niet meer zal herinneren, neemt de vrouw een drastisch besluit. Ze neemt Carl mee op een roadtrip doorheen Texas met als enige leidraad een paar foto’s. Zo hoopt ze dat Carls geheugen een laatste keer wordt getriggerd en hij zich de waarheid zal herinneren.
 
Twee jaar na Black Eyed Susans is er met Vergeet me niet een nieuw boek van Julia Heaberlin vertaald. Kenmerkend aan Heaberlins boeken zijn een enorm beschrijvende schrijfstijl die geen enkel detail uit de weg gaat. Heaberlin was in een vorig leven journaliste en dat uit zich in haar werk. Bovendien is ze afkomstig van Texas en weet ze bij de lezer door haar levende beschrijvingen onderweg een interesse voor deze relatief onbekende Amerikaanse staat op te wekken.
 
Aan het begin van het boek is het niet meteen duidelijk waar de auteur en het hoofdpersonage naartoe willen. Carl is al veelvuldig ondervraagd door de politie waardoor je je afvraagt wat een jonge vrouw nog kan lospeuteren uit deze starre man wiens geheugen hem parten speelt. Haeberlin neemt de tijd om de relatie tussen beiden uit te diepen en te schetsen hoe de vrouw worstelt met haar gevoelens tegenover Carl. Aan de ene kant een hulpeloze oude man, maar aan de andere kant misschien een koelbloedige moordenaar. Ze moet voortdurend op haar hoede zijn en leeft in een constante spanning tijdens de tien dagen durende trip door Texas. Meermaals stelt ze zelf het nut van haar onderneming in vraag.
 
Knap is hoe Heaberlin niet alleen haar hoofdpersonage, maar ook de lezer in het ongewisse laat over hoeveel Carl zich nog herinnert. Daardoor hangt er constant een dreigende sfeer over het boek want je zou maar eens in het Texaanse niemandsland zitten met een moordenaar. Het boek is opgedeeld in delen die telkens een dag beslaan. Tussen deze delen zijn de foto’s van fotograaf Carl afgebeeld waarover het gaat in het verhaal. De cover van het boek waarop een vrouw bedenkt is met bladeren is naar analogie met Heaberlins vorige boek Black Eyed Susans. Wel vreemd is dat het esdoornbladeren zijn en geen bladeren van vergeet-mij-nietjes.

Vergeet mij niet is een verhaal dat traag op gang komt, maar door Heaberlins mooie stijl blijft boeien en nergens verveelt. Het is een ode aan Texas en een knap boek dat de lezer laat zitten met enkele onbeantwoorde vragen. De sterkte van dit intelligente boek is echter dat je dat helemaal niet erg vindt.
 
Julia Heaberlin : Vergeet me niet, Bruna, Amsterdam 2018, 394 p. ISBN 9789400509542. Vertaling van Paper Ghosts door Saskia Peterzon-Kotte. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri