Misdaad

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Mikaela Bley: Kwaad licht

door Karen Vandyck

Het lijk van persvoorlichter Anders Heed wordt ‘s nachts op de stoep van het Zweedse ministerie van justitie gevonden. Alles wijst erop dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Heeds vrouw, Vanessa, wijst meteen met een beschuldigende vinger naar Louise Bohman, de minister van justitie, die haar kabinetsleden een onmenselijke werkdruk oplegde waaraan Heed uiteindelijk is bezweken. De media springen op de zaak en schilderen de voordien al niet zo populaire Bohman af als een kreng en een slavendrijver.
 
Het verleden van Bohman wordt volledig uitgespit en de minister wordt steeds zwarter gemaakt in de pers. De politie krijgt tips dat Bohman betrokken was bij de dood van Heed en Bohman komt in steeds nauwere schoentjes te staan. Haar aftreden wenkt en ook haar officiële aanhouding voor de moord op Heed valt niet uit de lucht. De enige die het opneemt voor Bohman is journaliste Ellen Tamm. Tamm kreeg na de dood van Heed de opdracht om een portret te maken over de omstreden minister van justitie. Wanneer Tamm met Bohman afspreekt merkt ze dat het beeld dat de media ophangen van Bohman niet strookt met de realiteit.
 
Kwaad licht is het derde deel rond TV4-journaliste Ellen Tamm. Het is handig om ook de voorgaande delen Dochter vermist en Donker water te hebben gelezen aangezien het privéleven van Tamm anders moeilijk te volgen is. Tamm is een workaholic die zich in een zaak vastbijt en niet loslaat voordat ze de waarheid heeft ontdekt. Maar daarnaast is haar privéleven een puinhoop. Ze had een affaire met haar baas Jimmy, drinkt te veel en ontwijkt haar familie. Haar moeder verwijt haar immers nog steeds de dood van haar tweelingzusje Elsa die verdronk toen ze acht jaar waren.
 
In dit Kwaad licht wordt Tamm gestalkt door Didrik, een jeugdvriend die erbij was toen Elsa stierf. Hij zend haar foto’s en berichtjes waaruit blijkt dat hij haar achtervolgt en zelfs in haar appartement is geweest. Tamm voelt zich opgejaagd en net deze mentale toestand vindt ze terug bij minister Bohman. Ze begrijpt wat Bohman doorstaat en vindt al snel enkele gaten in het politieonderzoek waaruit blijkt dat de politie wel erg gefixeerd is op Bohman als dader.
 
De Zweedse Bley heeft een snelle schrijfstijl die haar boeken voortstuwt. Ze woont zelf in Stockholm en kent de stad dus door en door, waardoor je een trefzekere beschrijving van de Zweedse hoofdstad krijgt. De steegjes van Gamla Stan worden beschreven alsof je erin staat. Wie heeft genoten van de vorige boeken van Bley zal met dit derde deel niet teleurgesteld zijn, dit is immers meer van hetzelfde. Goed geschreven, maar Kwaad licht springt ook niet boven de brede middenmoot.
 
Mikaela Bley: Kwaad licht, Bruna, Amsterdam 2018, 402 p. ISBN 9789400510111. Vertaling van Louise  door Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri