Tentoonstelling

Beyond Klimt: New Horizons in Central Europe

door Kris van Zeghbroeck

Nog tot 20 januari 2019 loopt in BOZAR (Brussel) de tentoonstelling Beyond Klimt. New Horizons in Central Europe, 1914-1938. Tot augustus dit jaar was de expo reeds te zien in het befaamde Belvedere museum (Wenen) dat met BOZAR samenwerkte voor de realisatie van deze tentoonstelling.

Het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog brengt een nieuwe dynamiek op gang binnen de Centraal-Europese kunst. Binnen het raamwerk van een grote verscheidenheid aan talen en identiteiten werden de grenzen van de kunst voortdurend verlegd.

‘Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. Kunstenaars stampten nieuwe netwerken uit de grond, ontmoetten elkaar in kunstcentra en internationale verenigingen en communiceerden via tijdschriften over politieke grenzen heen’.

Met Klimt (en andere tijdgenoten) als vaderfiguur en ondersteuner van een nieuwe generatie kunstenaars als uitgangspunt, wordt een caleidoscoop van nieuwe en experimentele kunst getoond met Wenen als middelpunt. De internationale ingesteldheid van de nieuwe kunst, migratie en de bloei van kunstpublicaties bevordert de creatieve verspreiding binnen Europa.

De tijdgeest van de periode 1914-1938, geklemd tussen de ontgoochelingen van de Eerste Wereldbrand en de opmars van het fascisme, is bijzonder vruchtbaar en divers. Stromingen als expressionisme, avant-garde en nieuw realisme kunnen nauwelijks de diverse vertakkingen van creativiteit bevatten.

‘In deze tentoonstelling bekijk je de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars’, waaronder Friedl Dicker-Brandeis, Albin Egger-Lienz, Koloman Moser, Antonin Prochaska, Lajos Tihanyi en vele anderen.

Deze tentoonstelling celebreert een internationale diversiteit aan kunstuitdrukkingen die de moderne kunst over de Tweede Wereldoorlog tilde en bestendigde. Die nieuwe horizonten binnen de Centraal-Europese kunst zijn vandaag nog steeds actueel en verrassend.

De gelijknamige catalogus kristalliseert de tentoonstelling en biedt een kans om via essays te reflecteren over de thematische verbanden en de schierlijk onvatbare diversiteit van kunstwerken die hier een organisch en blijvend inspirerend geheel vormen.  

Beyond Klimt : New Horizons in Central Europe, Hirmer München, 2018, 389 p. : ill. ISBN 9783777430591


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri