Poëzie

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Rodaan Al Galidi: Neem de titel serieus

door Christophe Van Eecke

Het gaat snel voor Rodaan Al Galidi: kort op de hielen van twee opmerkelijke verhalenbundels verschijnt nu ook deze nieuwe bundel gedichten, opgevat als een ode aan mensen die worstelen met een psychische ziekte. De bundel verkent de moeilijkheden die psychisch zieken ervaren om relaties op te bouwen en om zichzelf te vinden, maar verbindt de problematiek ook met de verziekte wereld waarin wij leven.
 
De bundel overtuigt helaas niet. De beeldende kracht waarmee Al Galidi zijn proza zo vaak een elegante wending geeft, en die hem toelaat om subtiele nuances aan te brengen in zijn verhalen, verzaakt in deze bundel bijna volledig. Enerzijds zijn de gedichten vaak heel prozaïsch en lijkt het wel alsof de auteur een stukje proza als een gedicht op het blad heeft geschikt in plaats van een gedicht te schrijven (het punt is natuurlijk dat een dergelijk ‘prozaïsch’ gedicht natuurlijk als gedicht moet worden ontwikkeld, en niet gecreëerd door een proza-zin in stukjes onder elkaar te schikken). 
 
Daarnaast is de taal, en met name de beeldtaal, vaak banaal, met voor de hand liggende analogieën. Sommige gedichten lijken te gaan werken omdat ze met een zekere ironie naar de wereld kijken, maar hebben dan net een regel te veel waarin Al Galidi het ironische effect ondergraaft door net een stapje te ver te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval in ‘Liefhebbers’, een gedicht dat opgebouwd is als een sarcastische uitnodiging tot de kruisiging van Jezus, ‘aanstaande vrijdag om 14:30u’. De drie laatste regels luiden:
 
‘Helaas kan de opstanding
Door de minimale voorverkoop niet plaatsvinden.
Tot dinsdag dan?!’
 
Waar de voorlaatste regel het gedicht nog een ironische pointe geeft, wordt dit effect door de overbodige slotregel volledig ondermijnd – het is dubbelop en daardoor verzwakt het de tekst.
 
Jammer genoeg staan er zeer veel van dit soort slordigheden in de bundel. Sommige gedichten bevatten bijvoorbeeld wel verzen met gebalde observaties, maar het gedicht eromheen is dan weer flets en ondoordacht. Maar bovenal zijn er hele reeksen gedichten waarin de uitdrukking ‘psychische ziekte’ steeds weer opduikt, gedicht na gedicht, soms meerdere keren binnen één enkel kort gedicht, zodat de taal ronduit banaal wordt, repetitief en drammerig tot op de rand van de onbedoelde zelfparodie. Deze bundel werkt zo hard om maatschappelijk relevant te zijn dat ze uiteindelijk volledig faalt als poëzie.
 
Dat is jammer, temeer omdat Al Galidi zoveel beter kan. We leggen deze bundel dan ook rustig opzij onder de mantel der liefde en gaan ervan uit dat Al Galidi volgende keer gewoon weer een veel beter boek uitbrengt.
 
Rodaan Al Galidi: Neem de titel serieus: gedichten, Jurgen Maas, Amsterdam 2018, 68 p. ISBN 9789491921490. Distributie EPO 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri