Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Jo Spain: Ik beken

door Karen Vandyck

Zakenman Harry McNamara en zijn vrouw Julie zitten samen naar een misdaadserie te kijken wanneer er plots een onbekende in hun huiskamer staat. Hij heeft een golfclub in zijn handen waarmee hij zonder iets te zeggen op Harry begint in te hakken. De indringer fluistert iets in Harry’s oor en wanneer Harry bezwijkt onder de mokerslagen, verdwijnt de vreemdeling zonder een woord. Julie heeft het hele tafereel gadegeslagen zonder zich te kunnen verroeren van angst. In een politiekantoor verderop komt diezelfde nacht een man die onder het bloed zit zich aangeven omdat hij iemand heeft vermoord. J.P. Carney bekent dat hij Harry McNamara heeft vermoord, maar wil niet dieper ingaan op zijn motieven.
 
Motieven zijn er nochtans voldoende want de flamboyante Harry heeft altijd zijn voor- en tegenstanders gehad. Op zijn 22ste richtte hij de bank HM Capital op, die hij in de loop der jaren uitbouwde tot een van de grootste en machtigste banken van Ierland. Omdat Harry en zijn kompaan Richard Hendricks meermaals de Ierse wetten overtraden, kwam het tot een veelbesproken rechtszaak, waarbij Harry uiteindelijk werd vrijgesproken.
 
Harry leerde zijn vrouw Julie kennen tijdens hun studententijd en het stel beleefde een woelig huwelijk. Zo hield Harry van vrouwelijk schoon en geld, en raakte Julie aan de drank. Het koppel kreeg geen kinderen. Ze wisten echter alle strubbelingen en tegenslagen te overwinnen. Julie vermoedde al langer dat Harry geheimen voor haar had, maar dat haar echtgenoot voor haar ogen vermoord zou worden, had ze natuurlijk ook niet zien aankomen. Het zorgt meteen voor heel veel vraagtekens.
 
Ik beken is het eerste boek van de Ierse Jo Spain dat in het Nederlands werd vertaald. Spain schreef eerder een reeks rond inspecteur Tom Reynolds en werkte als adviseur economische zaken bij het Ierse parlement. Dat haar eerste stand-alone zich afspeelt in de bankensector is dus geen verrassing. Het verhaal speelt zich af in 2012, toen de bankencrisis in volle gang was en een sjoemelende bankdirecteur een gedroomd hoofdpersonage is voor een misdaadroman. Het levert alleszins enkele extra motieven op voor de dader.
 
In de brutale proloog is Harry McNamara nog een anoniem en onschuldig slachtoffer. Langzamerhand kom je door middel van flashbacks meer te weten over Harry’s leven(sstijl) en blijkt dat de man geen doetje is. Er zijn drie vertellers in het boek: Julie, die probeert te reconstrueren wat Harry in het verleden heeft uitgespookt dat iemand tot moord drijft. Dan is er de dader J.P. die langzaam een beeld schetst over hoe hij moord als enige uitweg zag en ten slotte is er rechercheur Alice Moody, die de twee verhalen aan elkaar probeert te knopen.

Het levert een interessant boek op dat laat zien hoe iemand langzaamaan wordt gedreven tot moord en hoe een voor de buitenwereld perfect huwelijk achter de schermen onder zware druk staat. Spain weet de spanningsboog niet altijd even strak te houden en hier en daar maken de personages vreemde keuzes. J.P. en Julie worden sterk uitgewerkt, maar Alice Moody blijft een beetje vlak. Toch is Ik beken een genietbaar boek, dat opvalt door een zorgvuldige schrijfstijl. Goed voor enkele uurtjes leesplezier.
 
Jo Spain: Ik beken, De Fontein, Amsterdam 2018, 333 p. ISBN 9789026145186. Vertaling van The Confession door Jan Smit. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri