Vertaald proza

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

‘Altijd op zoek naar thuis’: De leefwereld van Lucia Berlin

door Kris van Zeghbroeck

Lucia Berlin (1936-2004) werd als Lucia Brown geboren in Juneau (Alaska). Haar vader was een mijningenieur, wat maakte dat ze vaak alle zes maanden verhuisde naar een andere locatie in mijnstaten als Idaho, Montana en Arizona. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ze enkele jaren bij haar grootvader, een voortdurend benevelde tandarts uit Texas.

Na de oorlog verbleef ze met haar ouders enkele jaren in Chili tot ze naar de Verenigde Staten terugkeerde voor haar studies. Door die voortdurende verhuizingen en het alcoholisme van haar moeder creëerde Lucia van jongsaf een innerlijke wereld waar ze zich kon terugtrekken, kon thuiskomen. Een voorbode van haar innerlijke schrijversleven.

Ze studeerde aan de University of New Mexico, waar haar liefde voor een oorlogsveteraan tot een breuk met haar familie leidde. Uiteindelijk trouwde ze met een beeldhouwer die haar verliet toen ze zwanger was van hun tweede zoon. Ze trouwde opnieuw met een jazzpianist die ze later verliet voor haar derde huwelijk met de welgestelde maar verslaafde Buddy Berlin, die haar nog twee zonen schonk.

In 1968 was Berlin opnieuw gescheiden en moest ze haar masterstudies aan de University of New Mexico afbreken om in het onderhoud van haar gezin te voorzien. Ze werkte in het onderwijs maar haar verslaving aan alcohol maakte dat ze uiteindelijk met allerlei jobs als schoonmaakster en verpleegster aan de kost moest komen.

De verscheidenheid aan jobs en haar ervaringen als verslaafde bleken een goudmijn voor haar talent als verhalenschrijfster. Schrijven aan de keukentafel met een glas whisky binnen handbereik en haar favoriete muziek, hield haar bezig tot diep in de nacht, terwijl de kinderen sliepen. Hoewel ze vanuit haar dysfunctionele jeugd steeds op zoek was naar een stabiel familieleven, zou ze nooit meer hertrouwen.

Pas eind jaren tachtig, als de kinderen volwassen zijn en ze haar alcoholisme onder controle heeft, verschijnen met regelmaat de verhalen(bundels) waarvoor ze nu beroemd is. Realistische stukken en personages, gepuurd uit het eigen leven die je kan zien als handleidingen voor het leven. Hoewel ze Raymond Carver pas later leerde kennen, is er enige verwantschap in stijl (minimalisme) en stroming (dirty realism) te bespeuren. Verhalen vol leven met oog voor details uit het leven gegrepen.

Berlin stierf in 2004 als een bescheiden auteur met een oeuvre van 76 verhalen uit de periode 1960 tot 2000. Pas in 2015 volgt postuum de grote doorbraak met een selectie van 29 verhalen onder de titel A Manual for Cleaning Women (Handleiding voor poetsvrouwen). In nauwelijks een week verkocht het beter dan alle publicaties uit haar leven samen. In 2018 verschenen een tweede selectie van 22 verhalen Evening in Paradise(Avond in het paradijs) en de memoires Welcome Home (Welkom thuis).

Aan beide publicaties werkten haar kinderen David en Jeff Berlin mee. In het geval van de memoires gaat het om een onafgewerkt manuscript dat de eerste dertig jaren van haar leven beslaat, aangevuld met brieven en foto’s uit die periode. Het geeft de mogelijkheid om te switchen tussen de verhalen uit haar echte leven en de fictionele verhalen, die ze op basis van haar onrustige en rijk geschakeerde leven componeerde.

'Haar verslagen van de gruwelen van het alcoholisme, de nachten in een politiecel om haar roes uit te slapen, de delieren en de incidentele hilariteit nemen een speciaal plaatsje in haar werk in'.

Lucia Berlin: Welkom thuis, Lebowski Amsterdam, 2018, 176 p. : ill. ISBN 9789048841950. Vertaling van Welcome Home door Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap en Elles Tukker. Distributie Overamstel Uitgevers

Lucia Berlin: Avond in het paradijs, Lebowski Amsterdam, 2018, 271 p. ISBN 9789048841974. Vertaling van Evening in Paradise door Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap en Elles Tukker. Distributie Overamstel Uitgevers

Lucia Berlin: Handleiding voor poetsvrouwen, Lebowski Amsterdam, 2018, 256 p. ISBN 9789048840533. Vertaling van A Manual for Cleaning Women door Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap en Elles Tukker. Distributie Overamstel Uitgevers






deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri