Poëzie

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Hans Dorrestijn: Goeienavond Toos: De leukste liedjes en light verse

door Jo Vanderwegen

‘Het leven doet iets minder pijn met een lied van Dorrestijn!’: de slagzin op de flap van Goeienavond Toos zou even goed de slagzin van het gehele oeuvre van Hans Dorrestijn (geb. 1940) kunnen zijn. De cabaretier-annex-schrijver-van-het-betere-lied maakte in de jaren tachtig furore als auteur van prachtige liederen vertolkt door chansonnières als Adèle Bloemendaal, zie bijvoorbeeld klassiekers als ‘De vleselijke woning’ en ‘De lelijkheid’. De meest bitterzoete nieuwsberichten kwamen tot ons via Dorrestijns Persagentschap (DPA), droogkomisch voorgelezen door hemzelf bij optredens of op plaat. Zopas verscheen opnieuw een selectie van zijn grappigste teksten over huwelijks- en ander leed, onder de titel Goeienavond Toos, tevens de eerste regel van een van zijn opgenomen liedteksten.
 
Goeienavond Toos is natuurlijk niet Dorrestijns eerste gedrukte uitgave en volgt op andere titels zoals Het anti-hondenboek, Dorrestijns Vogelgids of bijvoorbeeld Nu de liefde me zo tegenzit. Alle teksten in het huidige boekje zijn dus al eens elders gepubliceerd. De jongste bundeling mag dan ook gezien worden in navolging van het onverwachte succes van een uitgave van werk van die andere Nederlandse bard, Lévi Weemoedt, vriend en collega van Dorrestijn. Ook Weemoedt beziet het leven droefgeestig, doch met humor. Beide dichters van het light verse traden in het verleden geregeld samen op.
 
Het boekje opent met het gedicht ‘Chagrijnige wijven’ (‘Wat heeft eenzaamheid om ’t lijf / Vergeleken bij 'n chagrijnig wijf?’), en is ongeschikt voor gevoelige zielen of verdedigers van vrouwenrechten. Ook dierenliefhebbers zonder gevoel voor humor (‘Wat heeft de Here toch bedoeld / Toen hij de Pony schiep?’), (‘Honden zijn zelfzuchtig / oppervlakkig, dom en laf / Ze verpesten de beschaving / met hun hinderlijk geblaf’) zijn bij Dorrestijn niet aan het juiste adres. De lezer moet tegen een stootje kunnen, seksualiteit en de dood passeren hier en daar de revue. Wie het werk van Hans Dorrestijn al goed kent, zal niet voor verrassingen komen te staan. Toch biedt Dorrestijns werk nog steeds troost. De liefhebber beleeft met Goeienavond Toos een feest van herkenning en kan moeiteloos de stem van de auteur in zijn hoofd horen, zijn eigen teksten zingend terwijl hij op de piano tokkelt.
 
Hans Dorrestijn: Goeienavond Toos: De leukste liedjes en light verse, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2018, 84 p. ISBN 9789038807010. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri