Nederlands proza

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Kees van Kooten: Sterk verdund: Het wezenlijkste

door Jo Vanderwegen

Het beste uit meer dan vijftig jaar schrijven in driehonderd pagina's dundruk, mét leeslint: Sterk verdund is puur plezier voor de lezer. Want de schrijver van al dat moois is Kees van Kooten (geb. 1941). Voorheen bekend van televisie als helft van Het Simplisties Verbond (met Wim de Bie), maar tegelijk schrijver van veel leuks. Alle treitertrends, Koot droomt van zich af, Levensnevel en ook Hartstochtjes, het is maar een selectie van de oorspronkelijke boeken van waaruit uitgever Van Oorschot putte om deze editie te bezorgen. Eerder verschenen in dezelfde reeks al afleveringen met werk van Simon Carmiggelt, Marga Minco en Remco Campert. 
 
De teksten van Kees van Kooten vallen niet alleen op door hun scherpzinnigheid, soepele zinnen, accurate en juiste woordkeuze, maar zeker ook door de humor en de herkenbaarheid die op elke bladzijde spreekt. Opener is de klassieker ‘Schrijver worden’ uit Koot graaft zich autobio (1979), waarin de auteur de ontmoeting beschrijft die hij als kleine jongen heeft met zijn idool Simon Carmiggelt. En de lezer komt nog meer bekend werk tegen op zijn tocht door de verzameling. Ook het veelgeciteerde ‘Homo’, ‘Een koffer met poep’ en ‘Andijvie’ zijn natuurlijk opgenomen. Kees van Kooten heeft bij openbare gelegenheden meermaals een van deze hilarische anekdotes voorgelezen; zo komt het dat je specifiek bij deze teksten in je hoofd de man zelf hoort voorlezen. 
 
Naast humor spreekt uit de korte stukken ook veel liefde voor zijn familie, en meer bepaald voor zijn kleinzoon. Van Kooten beschrijft zo hoe hij het aanpakt wanneer het zijn beurt is op Roman te passen en hem in bed te stoppen – zelfspot voert menigmaal de boventoon. Verderop kan de lezer ook genieten van Van Kootens ode aan de tekenaar Jean-Jacques Sempé en diens 'oceanische oeuvre' – waarvan de tekeningen van de Franse strip Le Petit Nicolas wellicht het bekendste zijn.
 
Sterk verdund geeft aldus een uitstekende dwarsdoorsnede van wat Kees van Kooten aan literair werk de wereld instuurde. Alles wat in de huidige uitgave staat, verscheen al eerder elders in druk (anders dan het in 2017 gepubliceerde Karrevrachten pennevruchten dat louter ongepubliceerd materiaal bevatte). Aangezien Van Oorschot Sterk Verdund vormgaf als een boek op zakformaat, is het inderdaad ideaal om mee te nemen in tas of jaszak. Mocht de lezer echter kiezen voor een makkelijke stoel, dan neemt hij bijvoorbeeld beter ook het prachtig geïllustreerde Hartstochtjes (2012) erbij, prachtig uitgegeven essayistische verhalen over de passies van Kees van Kooten, zijn dichterlijke vertalingen van het werk van Billy Collins (Zo wordt u gelukkig, 2010) of zijn eveneens mooi geïllustreerde melancholische overpeinzingen in het ziekenhuis (Leve het welwezen, 2015). Sterk verdund of niet, het werk van Kees van Kooten blijft in alle opzichten en in alle vormen zeer de moeite waard.
 
Kees van Kooten: Sterk verdund: Het wezenlijkste, Van Oorschot, Amsterdam, 2018, 288 p. ISBN 9789028282247. Distributie Elkedag Boeken 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri