Vertaald proza

Elliot Ackerman: Dark at the Crossing

door Kris van Zeghbroeck

Oorlog is een belangrijk thema binnen de Amerikaanse literatuur van de Amerikaanse Burgeroorlog over de twee Wereldoorlogen tot onder meer Korea, Vietnam, Afghanistan, Irak en Syrië. De grote participatie van de Amerikaanse dienstplichtigen en vrijwillgers in deze conflicten maken dat een belangrijk aandeel schrijvers over deze onderwerpen veteranen of journalisten zijn die effectief het conflict van nabij meegemaakt hebben. Maar ook zonder ervaring uit eerste hand heeft het belang van oorlog als onderdeel van de Amerikaanse politieke geschiedenis zijn stempel gedrukt op de Amerikaanse literatuur.

Binnen de recente shortlists van de National Book Award (2012, 2014 en 2016) valt de aanwezigheid op van de oorlogsveteranen Elliot Ackerman (Dark at the Crossing), Phil Klay (Laureaat 2014 met Redeployment - Oorlogsverhalen) en Kevin Powers (The Yellow Birds - De gele vogels). Met werk die de oorlogen van Afghanistan, Irak en Syrië centraal stellen, geven ze dit thema extra gewicht binnen de National Book Award. Ook Ben Fountain draagt als niet-veteraan zijn steentje bij met de satirische roman Billy Lynn's Long Halftime Walk - Billy Lynn en hoe hij de rust overleefde.

Elliot Ackerman (1980) had weinig zin om na zijn master studies in de administratie van een bank of advocatenkantoor weg te kwijnen. Hij werd officier in de U.S. Marine Corps van 2003 tot 2011 en werd in die periode vijf maal uitgestuurd naar oorlogsgebied in Afghanistan en Irak. Ackerman werd onderscheiden met de Bronze Star, Silver Star en Purple Heart. Na zijn militaire carrière verhuisde hij met zijn gezin naar Istanbul, waar hij actief was als oorlogsjounalist.

Intussen profileert Ackerman zich als een van de belangrijkste veteraan-fictieschrijvers van zijn generatie. Hij debuteerde met Green on Blue (2015), haalde de National Book Award Shortlist 2017 met Dark at the Crossing (2017) en publiceerde vorig jaar zijn derde roman Waiting vor Eden (2018). Hij wordt wel eens geprofileerd als de nieuwe Ernest Hemingway:

‘Like all novels written in skilled, unadorned prose about men and women of action, this novel will probably be compared to Hemingway’s work. In this case, however, the comparison seems unusually apt…Elliot Ackerman has done something brave as a writer and even braver as a soldier: He has touched, for real, the culture and soul of his enemy’. (New York Times Book Review)

In Green on Blue volgen we het gezichtspunt van de jonge Afghaan Aziz die ingelijfd wordt in een door Amerikanen gefinancieerde militia. Hij kan daarmee zijn gewonde broer redden, maar wordt verscheurd door morele dilemma’s ten aanzien van zijn land en zijn familie. In Waiting for Eden staat de Irak-veteraan Edebn centraal die een vegetatief leven leidt in een brandwondencentrum. Zijn in dezelfde explosie gesneuvelde vriend treedt op als vertelinstantie tot er plots weer beweging komt in het brein van Eden.

Dark at the Crossing blijft tot nader order het visitekaartje van Ackerman. Haris Abadi werkte als tolk voor de Amerikanen tijdens de Irak-oorlog. Als dank voor bewezen diensten kregen hij en zijn zus de Amerikaanse nationaliteit. Maar Abadi vindt geen rust in Michigan en besluit om in Syrië te vechten tegen het Assad-regime. Hij raakt niet verder dan de Turkse grens, zonder geld of reispas. Het Syrische vluchtelingenkoppel Amir en Daphne geeft hem onderdak. Er groeit een wederzijdse band met Daphne die hem wil vergezellen om haar verloren dochter terug te vinden in Aleppo.

Schrijnende oorlogssituaties die bepalend zijn voor de levens van zowel de militairen als de plaatselijke bevolking zijn een rode draad in het werk van Ackerman. Hij zoomt in op het leven van de kleine mens die de oorlogsmachine ondergaat en op eigen kracht zijn/haar leven opnieuw vorm moet geven.

Elliot Ackerman: Dark at the Crossing, Vintage Books, 2017, 237 p. ISBN 9781101971550. Distributie Penguin RandomHouse Benelux


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri