Natuurfotografie

Wildlife Photographer of the Year 2018: Portfolio 28

door Kris van Zeghbroeck

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year - georganiseerd door het Natural History Museum - heeft de voorbije 54 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan veertigduizend foto’s uit bijna honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar en een aantal finalisten gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen.

De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: planten, natuur in zwart-wit, gedrag bij zoogdieren, vogels, ongewervelden, amfibieën en reptielen, dieren in hun biotoop, dierenportretten, de onderwaterwereld, creatieve visies van de natuur, landschap en natuur in de stad. Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën voor beste portfolio, fotojournalistiek (enkele foto en reeks), aankomend talent (18-26 jaar oud) en natuurlijk de Young Wildlife Photographer of the Year (geselecteerd uit de leeftijdscategorieën jonger dan 10, van elf tot veertien en van vijftien tot zeventien). De winnaars en finalisten brengen een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 28ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.

Voor 2018 werd de Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten met 'The golden couple' bekroond tot overkoepelende winnaar. Een foto waarmee hij tevens in de categorie 'Animal Portraits'  werd bekroond. We zien een koppel goudkleurige apen die behoren tot een ondersoort van de bedreigde gouden stompneusaap. Hij zit in de voorgrond op een stenen troon met een cape van lange rugharen. Zij zit half zo klein aan zijn voeten, in de setting van hun weelderige bosbiotoop in het Chinese Qinling-gebergte. Het mannetje heeft een harem van een aantal wijfjes, maar slaapt doorgaans alleen beschermd door zijn weelderige pels.

Nederland  is opvallend vertegenwoordigd in deze editie. Behalve Marsel van Oosten werd ook Jan van der Greef uitegeroepen tot categoriewinnaar met 'The vision' in de sectie 'Black and White'. Een Peruviaanse kolibri die in een tuin nectar haalt uit een bloeiende Kniphofia, neemt met zijn vleugels eventjes de vorm van een kruis aan, voor hij wegvliegt naar de volgende plant. Hun landgenoten Jasper Doest en Theo Bosboom kregen een eervolle vermelding in de categorieën 'Wildlife Photojournalist Award' en 'Creative Visions'. Met de Belg Michel d'Outremont werd een portfolio in de categorie 'Rising Star' bekroond: drie schaduwbeelden en drie sneeuwbeelden die overwegend de Ardense natuur celebreren.

De vorige twee jaar werd telkens een foto uit een fotoreportage over de negatieve menselijke impact op dieren uitgeroepen tot overkoepelende winnaar. Een teken aan de wand dat de minder fraaie kanten van de menselijke impact op dieren een steeds groter aandeel krijgt binnen de Wildlife Photographer of the Year Award. De aanklacht als wapen voor meer natuurbescherming. Deze keer valt vooral de (kwetsbare) natuurpracht in de prijzen, maar reportages over dierenleed blijven opvallend aanwezig met werk van Joan de la Malla (winnaar categorie 'Wildlife Photojournalism'), Alejandro Prieto (winnaar categorie 'Wildlife Photojouranist Award') met een fotoreeks over jaguars in Mexico, en Jasper Doest met een fotoreeks over flamingo's in Curaçao.

Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 28
, Natural History Museum London, 2018, 160 p. : ill. ISBN 9780565094287


  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri