Misdaad

BOEKEN NR. 4, APRIL 2019

J.P. Delaney: Geloof mij

door Karen Vandyck

Claire Wright wil het maar wat graag maken als actrice. Helaas voor haar komt ze niet verder dan enkele onbenullige bijrolletjes in reclamespotjes. In afwachting van haar grote doorbraak speelt Wright lokaas voor overspelige mannen voor een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in scheidingen. Ze spreekt met de mannen af, flirt met ze en wanneer de getrouwde man de eerste stap zet, hebben de advocaten bewijs van hun overspelige gedrag. De rol van verleidelijke femme fatale zit haar als gegoten en zorgt ervoor dat ze de maandelijkse huur van haar kamer in New York kan betalen.
 
Maar dan veranderen plots de spelregels. Een van Wrights doelwitten blijkt de voornaamste verdachte te zijn van de moord op zijn vrouw. Stella Fogler wordt immers dood teruggevonden in haar hotelkamer de avond dat Wright probeerde met haar man Patrick Fogler aan te pappen. Die ging tegen alle verwachtingen in echter niet in op de avances en is daarmee de eerste man die niet in Wrights val loopt. Aanvankelijk beschouwt de politie Wright als verdachte van de moord op Stella, maar gaandeweg beginnen de bewijzen zich tegen Patrick Fogler op te stapelen. De politie vraagt aan Wright om haar acteertalent te gebruiken om een bekentenis van Patrick te ontlokken. Maar al gauw wordt duidelijk dat er meerdere personen een spelletje spelen, en uiteindelijk rijst de vraag wie manipuleert nu eigenlijk wie?
 
Wie J.P. Delaneys debuut, Het vorige meisje heeft gelezen, weet dat deze auteur niet vies is van wat onwaarschijnlijkheden en overdrijving. Geloof mij heeft qua verhaal niets te maken met Het vorige meisje, maar beide boeken komen overduidelijk van dezelfde auteur. Ook in Delaneys tweede boek neem je het verhaal best met een korreltje zout. Dat Claire Wright bijvoorbeeld voor de politie een vermeende moordenaar moet ontmaskeren, is niet echt geloofwaardig.

Wat wel voor Delaney pleit is dat hij deze ongeloofwaardigheden kan verpakken in thrillers die lezen als een trein en waarbij je toch erg benieuwd bent naar de ontknoping. Delaney zet zijn lezers daarbij meermaals op het verkeerde been en naar het einde toe barst Geloof mij van de plotwendingen. Op den duur weet je niet meer wie je moet geloven en krijgt de titel van dit boek een erg dubbel kantje. Fans van boeken met vele twists and turns zullen er zeker van smullen van.
 
Origineel is verder hoe de schrijver de acteerambities van Claire Wright kracht bij zet door sommige scènes effectief uit te schrijven als film- of theaterscènes. Zo krijg je bijvoorbeeld een hoofdstuk te lezen waarin de regieaanwijzing ‘kamer in het hoofdbureau van de politie – overdag’ wordt gevolgd door een dialoog tussen ‘Frank’ en ‘Rechercheur Davies’. Deze werkwijze draagt bij aan de snelheid van het verhaal en laat zien hoe Wright haar leven ziet als een film. Het zou overigens niet verbazen mocht Geloof mij ooit verfilmd worden. Met zijn snelle tempo, veelvuldige plotwisselingen en intrigerende hoofdpersonages leent het boek er zich uitstekend voor.
 
J.P. Delaney: Geloof mij, Cargo, Amsterdam 2018, 370p. ISBN 9789403132303. Vertaling van Believe Me door Caecile de Hoog. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri