Vertaald proza

Rachel Cusk: Contouren-trilogie

door Kris van Zeghbroeck

De Brits-Canadese Rachel Cusk (1967) werd geboren in Canada, groeide gedeeltelijk op in Los Angeles om dan als zevenjarige naar Groot-Brittannië te emigreren. Ze studeerde Engels aan het New College (Oxford). Na twee gestrande huwelijken met een bankier en de fotograaf Adrian Clarke (twee dochters en een stiefdochter), is ze nu getrouwd met de kunstenaar Simon Scamell-Katz.

Ze debuteerde met de roman Saving Agnes (1993) wat haar als 25-jarige de prestigieuze Whitbread First Novel Award opleverde. Haar derde roman The Country Life (1997, Het buitenleven) werd bekroond met de Somerset Maugham Award. Met de verhalenroman The Lucky Ones (2003, De gelukkigen) haalde ze de shortlist van de Whitbread Novel Award en Arlington Park (2006, Arlington Park) leverde haar een nominatie voor shortlist van de Orange Prize for Fiction.

Na zeven individuele romans schreef Cusk in de periode 2014-2018 The Outline-trilogie (Contouren-trilogie) met de romans Outline (2014, Contouren), Transit (2017, Transit) en Kudos (2018, Kudos). Goed voor drie shortlist nominaties voor de Goldsmiths Prize, twee shortlist nominaties voor de Giller Prize (delen één en twee) en een shortlist nominatie voor de Folio Prize, Bailey’s Prize en Governor General's Literary Award for Fiction (deel één).

Met in totaal tien romans (waarvan acht vertaald) en drie vertaalde non-fictie werken, mogen we gerust stellen dat het oeuvre van Rachel Cusk internationaal gewaardeerd wordt. Ze wordt beschouwd als een chroniqueur van de emotionele beroering in het leven van de vrouwen van haar generatie. Vervreemding, depressie, weinig inspirerend werk en een ongelukkige keuze in de liefde zijn terugkerende thema’s in haar werk. Zij wordt vooral geprezen om haar stilisme, observatievermogen en gevoel voor humor.

Maar ze is ook een controversieel auteur met een onbuigzaam intellect. Compromissen sluiten zit niet in haar bloed en haar stukgelopen relatie met Adrian Clarke, met de hakbijl gefileerd in Aftermath (2012, Nasleep: over huwelijk en scheiding), maakte dat ze drie jaar lang niet kon schrijven of lezen. Intussen heeft ze met de Contouren-trilogie haar schrijverschap weer een nieuw élan gegeven.

Een schrijfster vliegt in de zomer naar Athene om een schrijfcursus te geven. Onderweg heeft ze talloze gesprekken, onder meer met een in het Verenigd Koninkrijk opgegroeide Griek (die vertelt over zijn drie huwelijken en scheidingen), met een Griekse schrijver die ze van vroeger kent en zijn vrouwelijke collega, en natuurlijk met haar eigen cursisten. Hoewel ze steeds anderen aan het woord laat, reageert ze ook op wat zij vertellen en geeft ze zo informatie bloot over haar eigen leven. Gaandeweg vormen zich de contouren van haar eigen leven als gescheiden moeder van twee zoontjes. (Contouren)

Na haar scheiding verhuist de schrijfster met haar zoontjes naar Londen om daar een nieuwe start te maken. Ze koopt een vervallen bovenhuis in een goede wijk en vindt voor de renovatie een Albanese aannemer. Tijdens de verbouwing logeren haar kinderen bij hun vader. Door ontmoetingen en gesprekken met haar kapper, de aannemer, een contact op een literair festival en een oude vriend die zijn vrouw verliet voor een ander, beschrijft ze indirect de veranderingen in haar eigen leven. Een verhuis als katalysator voor veranderingen. (Transit)

Tot slot luistert de schrijfster in een vliegtuig naar het levensverhaal van een onbekende passagier. Ze is onderweg naar Europa voor interviews over haar nieuwste boek. Daar ‘spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde en over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht. Ze praat over zaken die er werkelijk toe doen in het leven’. (Kudos)

Hoewel de romans op zich te lezen zijn, vloeien ze in de trilogie samen tot een allesomvattende kijk op het leven in het nieuwe millennium. Met cynische humor en psychologisch inzicht focust Cusk op relaties, verlies, angsten, verlangens en mislukkingen. Ze legt het verband bloot tussen het eigenlijke leven en de verhalen die we erover vertellen. Verstilde foto’s van Man Ray sieren de covers.

Rachel Cusk: Contouren, De Bezige Bij, Amsterdam, 2016, 207 p. ISBN 9789023442943. Vertaling van Outline door Caroline Meijer en Lette Vos

Rachel Cusk: Transit, De Bezige Bij, Amsterdam, 2016, 219 p. ISBN 9789023417804. Vertaling van Transit door Marijke Versluys

Rachel Cusk: Kudos, De Bezige Bij, Amsterdam, 2018, 207 p. ISBN 9789403132402. Vertaling van Kudos door Marijke Versluys

Distributie Standaard Uitgevers





deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri