Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2020

Carys Davies: West

door Kris Van Zeghbroeck

Carys Davies werd geboren in Wales, groeide op in de Midlands en leefde en werkte elf jaar in New York en Chicago voor ze eerst in Lancaster en recent in Edinburgh settelde. Davies schrijft al meer dan twintig jaar kortverhalen voor literaire tijdschriften, wat resulteerde in de publicatie van de bundels Some New Ambush (2007) en The Redemption of Galen Pike (2014). The Redemption of Galen Pike werd bekroond met de Frank O'Connor International Short Story Award 2015, de Jerwood Fiction Uncovered Prize 2015 en de Royal Society of Literature's V.S. Pritchett Prize.

Die verhalen vormen voor Davies de basis van haar debuutroman/-novelle West, genomineerd voor de Rathbones Folio Prize Shortlist 2019. ‘Even though West is an epic story that unfolds over a couple of years and thousands of miles, it’s quite a tensely concentrated one, and I think that owes a lot to my experience of writing short fiction. There is, I suppose, a certain way in which I like to tell a story.’

‘My style is quite spare – in a short story you learn to do things with fewer strokes; every word, every line, every paragraph has to earn it’s keep, otherwise it has to go. There can be no longueurs. Also, in a short story, there tends to be a lot that’s left unsaid, so that a lot of the emotional power comes – as I think it does in West – from between the lines’. (authorlink.com)

Ondanks haar Welshe roots koos Carys Davies ervoor om haar roman in de Noord-Amerikaanse natuur en mythologie onder te dompelen. Het verhaal is geïnspireerd door de expeditie van Lewis en Clarke (1804-1806), die in opdracht van president Thomas Jefferson onverkende gebieden in kaart bracht: 'De grondslag voor de expansie naar het westen'.

De titel West verwijst zo naar de onstuitbare Amerikaanse drang om de nieuwe wereld te veroveren richting westen, om steeds de grenzen te verleggen en het beloofde land voor de pioniers te ontsluiten. Die expansie zorgde ook voor de deportatie van indiaanse stammen uit het oosten naar het (mid-)westen.

In die context besluit Cy Bellman, een pionier en weduwnaar, om zijn kleine boerderij en jonge dochter Bess in Pennsylvania achter te laten. Berichten van gigantische beenderen die ontdekt werden in de moerassen van Kentucky, laten de amateur natuuronderzoeker vermoeden dat in de onontdekte wildernis voorbij de Mississippi-rivier mogelijk nog steeds gigantische wezens leven.

Bellman legt alle waarschuwingen van gevaar en mislukking naast zich neer om zijn droom te volgen. Eerst alleen en later met een indiaanse gids zoekt hij zich een weg door de wildernis. Hij ontdekt de overweldigende natuur, maar zoekt tevergeefs naar sporen van mythische wezens. Een mank lopende correspondentie met zijn dochter Bess via bonthandelaars en de indiaanse gids is uiteindelijk het enige contact voor de onder de hoede van haar tante opgroeiende dochter.

Bess wordt gaandeweg belaagd door een opdringerige bibliothecaris en een hebberige buurman die uit is op haar have en goed, en op haar lichaam. Ook al is Bellmans tocht tot mislukking gedoemd, zijn indiaanse gids redt Bess uit de handen van de buurman en bezorgt haar een toekomst waarin ze de nagedachtenis van haar vader kan veiligstellen.

Davies levert een pareltje af van epische, historische microfictie vol rake observaties over de tijdgeest en de verhoudingen tussen de Europeaanse inwijkelingen en de gedecimeerde inheemse bevolking. De cover toont een bewerkt fragment van 'Hooker and Company Journeying Through the Wilderness From Plymouth to Hartford in 1636' (1845) van de schilder Frederic Edwin Church (zie cover boven en oorspronkelijk schilderij beneden). Daarmee wordt indirect de rol van de puriteinen bij de kolonisatie van Noord-Amerika beklemtoond.

Het oorspronkelijke pastorale landschap met mensen, paarden en koeien werd zo gefotoshopt dat Bellman moderziel alleen, met hoge hoed en paard, de ongerepte wildernis aanschouwt. De kracht van de natuur staat centraal, maar ook die moet uiteindelijk wijken voor de vernietigingsdrang van de mens.

De Verenigde Staten zijn gebouwd op religie en de superioriteit van het blanke ras ('In God We Trust'). Davies stelt die fundamenten in vraag en speelt met uiteenlopende noties van geloof (droom, hoop, religie, magie, enz.) om de relaties tussen haar personages onderling en de relatie tussen de (koloniale) mens en de natuur te bevragen.

Carys Davies: West, Meulenhoff Amsterdam, 2020, 173 p. ISBN 9789029093231. Vertaling van West door Nicolette Hoekmeijer. Distributie Lannoo

Carys Davies: West, Granta London, 2018, 149 p. ISBN 9781783784226
deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri